Zdravje
2122 ogledov

Spet resno opozorilo Svetovne zdravstvene organizacije

Testiranje na covid-19 Profimedia
Nenehne spremembe lahko ogrozijo uspešen boj, opozarjajo.

Nenehne spremembe strategij v boju proti novemu koronavirusu lahko ogrozijo uspešen boj proti virusu, je danes v Ženevi opozorila Svetovna zdravstvena organizacija. Skupno število potrjenih primerov okužb z virusom sars-cov-2 na svetu je že preseglo 16 milijonov, za milijon so se okužbe povečale v samo štirih dneh.

Hkrati so pri WHO opozorili, da je covid-19 povzročil "zagotovo najtežje" globalne zdravstvene izredne razmere, kar jih je WHO kdajkoli razglasil, na spletni strani poroča britanski BBC. Prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob tem danes opozoril, da je "pred nami še dolga pot". "Pandemija se še naprej krepi," je dodal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Koordinator WHO za nujno pomoč Michael Ryan je, ne da bi pri tem poimensko navedel kakšno državo, izpostavil, da je lahko stalno spreminjanje strategije med enim ukrepom danes in drugim jutri morda dobronamerno, a ima takšna praksa lahko nenamerne posledice. "Prvič, ljudje postanejo negotovi, drugič, nato jih ukrepi začnejo jeziti. Ljudje morajo imeti čas, da se na ukrepe navadijo, da ugotovijo, ali ukrep deluje ali ne," je še dejal Ryjan.

Med drugim so se v ZDA in Veliki Britaniji pojavile kritike zaradi nejasnih priporočil glede odpiranja trgovin, karantene in nošenja zaščitnih mask.

Zaščitna kirurška medicinska maska Ostro Svet Tisoč evrov globe za nenošenje zaščitne maske

Nekateri razmere prikrivajo

Po besedah Ryana si pohvalo zaslužijo tiste vlade, ki javnost takoj seznanijo z novim izbruhi okužb in tudi hitro sprejmejo ukrepe za njihovo zajezitev.

"Skrbeti nas morajo razmere, kjer težave niso izpostavljene, kjer težave prekrivajo, kjer je vse videti dobro," je še dejal. "Kot pri vseh drugih nalezljivih boleznih tudi pri covidu-19 velja: To, da je videti dobro, še ne pomeni, da so razmere res dobre."

V preteklih šestih mesecih se je število potrjenih okužb podvojilo. WHO je pandemijo covida-19 razglasil pred skoraj šestimi meseci, 30. januarja. Na ta dan je bilo izven Kitajske, kjer se je konec lanskega leta novi koronavirus prvič pojavil, manj kot sto potrjenih okužb in nobene smrti zaradi covida-19.

plaža Slovenija Takšno je stanje na naši obali

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
 • Avatar Wandimella
  Wandimella 01:02 28.julij 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu == www.Sextis.fun

 • Bizgec 21:49 27.julij 2020.

  Dajte jih novinarji vprašat kako je kej stanje na Tajvanu...

 • SonnyBlack 17:36 27.julij 2020.

  svetovna zdravstvena organizacija s5?? vsa ta ooozorila si naj vtikajo v svoje riti...