Slovenija
31 ogledov

Bo Slovenija ob polożaj?

Zaslišanje Alenke Bratušek Sergeja Hadner
Dan po tem, ko so poslanci v Evropskem parlamentu jasno povedali, da Alenka Bratušek ne more biti del komisarske ekipe, v Bruslju pričakujemo prvi odziv prihodnega predsednika Jean-Clouda Junckerja. Ta zavrnitve svoje varovanke še ni komentiral, prav tako pa ni še povedal ničesar o zamenjavah v svoji komisarski ekipi.

Glavno vprašanje je, ali bo Slovenija zadržala mesto podpredsednika Evropske komisije. V Bruslju mnogi ocenjujejo, da bo to težko in da bo Slovenija po zamenjavah v ekipi dobila le komisarski položaj.

Poleg Tanje Fajon in Romane Jordan, se vse pogosteje omenja Janez Potočnik, ki naj bi bil edini kandidat, ki bi Sloveniji obdržal podpredsedniško mesto. "Najbolj idealno bi bilo, če bi Slovenija ponudila nekoga, ki bi lahko prevzel podpredsedniško mesto," je včeraj ocenil poljski poslanec Jerzy Buzek, ki se boji, da bo zaradi padca Bratuškove v komisiji potrebne številne menjave in zato številna nova zaslišanja, kar bi podaljšalo postopek oblikovanja komisije.

Potočnik prezelen?

Potočnik zagotovo ima dovolj izkušenj, saj je bil slovenski pogajalec, ko smo se vključevali v EU, v komisiji pa bi bil to njegov tretji redni mandat. Potočnik je že izrazil pripravljenost, da kandidira, čeprav se pojavljajo tudi pomisleki, da je za področje energijske unije preveč " zelen".

Hočejo žensko

V Bruslju upajo, da se vlada v Ljubljani ne bo dolgo obirala pri imenovanju novega kandidata. enotno sporočajo, da gre za odločitev, ki je v rokah Cerarja, hkrati pa socialdemokrati, druga najmočnejša skupina, vztrajajo, da mora Ljubljana predlagati žensko, v skupini Alde pa, da mora kandidat biti liberalec.

Komentarjev 3
  • KLOBO 11:28 09.oktober 2014.

    SLO ima takšno osebo, pravgotovo , ni pa iz pola murgeljskih kadrov, kar ima v EU še dodatno prednost !! Romana Cizelj Jordan je 10 let svojega službovanja v Bruslju pokrivala prav energetsko področje: Poleg tega ima vse strokovne kompetence, ...prikaži več, zadeve pozna in je tudi inteligentna ženska , ne samo ženska kot je to bila Blato-škova Cvirentrajbarca !!

  • francek 11:12 09.oktober 2014.

    Zapufala nas je, spravila ob podpredsedniški položaj ja bravo. Čevlje sodi naj kopitar, mehanik naj bo v meh. delavnici, mesar v mesnici cvirntrajbarce pa v šivalnicah.

  • Avatar čavez
    čavez 10:48 09.oktober 2014.

    Roko na srce Slovenija takega strokovnjaka nima.