Slovenija
795 ogledov

Bo Štrukelj ostal pogajalec Sviza?

Branimir Štrukelj Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
SVIZ bo vrednotil delo pogajalcev.

Sindikat Sviz bo na seji, ki bo danes in jutri v Zrečah, vrednotil delo svojih pogajalcev na pogajanjih z vlado, ki so bila zaključena dan po zadnjem zborovanju v Ljubljani z odstopom vlade Mira Cerarja14. marca.

Branimir Štrukelj 150 evrov mesečno Slovenija Učitelji izviseli: Namesto naslednji mesec, višje plače šele naslednje leto

Štrukelj: Izreče naj se članstvo

Glavni stavkovni odbor bo ocenjeval dosedanja pogajanja, odločal o nadaljnjih potezah, možnostih za obuditev stavke in stavkovnih zahtevah. V SVIZ-u odgovornost za propad pogajanj pripisujejo vladi, vseeno pa bodo razpravljali o tem, kako svoje delo opravila njihova ekipa z Branimirjem Štrukljem ne čelu. Štrukelj dopušča, da bi se o tem izreklo tudi celotno članstvo sindikata, na podlagi te ocene, pa naj bi se v jeseni odločil, ali bo ponovno kandidiral za to funkcijo, je poročal Radio Slovenija.

Ostro nad navedbe vlade

V sindikatu Sviz so konec tedna sicer kot neresnične zavrnili navedbe vlade, da vodja vladne pogajalske skupine Lilijana Kozlovič 12. marca, ko so potekala zadnja pogajanja, ni parafirala zapisa o stopnji usklajenosti z njimi, ker so imeli dodatne zahteve. V sporočilu za javnost ocenjujejo, da sevlada "skuša otresti odgovornosti in hkrati demonizirati zahteve Sviza".

Na zadnjih pogajanjih naj bi se dogovorili o vseh zahtevah, "vključno z zvišanjem svetovalca in svetnika za en plačni razred, kar je k vladnemu predlogu istega dne dodala koalicija". Zvečer pa je glavna vladna pogajalka s pogajanj s skupino sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, poklicala glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja in mu sporočila, "da čistopisa dogovora ne bo podpisala, če ne umaknemo dogovorjenega zvišanja svetovalca in svetnika za en plačni razred, ker so pritiski drugih sindikatov premočni".

Sviz se ne strinja tudi z navedbo, da je "ob dani ponudbi še vedno zahteval zapis, da so s tem le delno odpravljene razlike do povprečne plače v državni upravi". Ta sicer drži, a kot so izpostavili v sindikatu, je vlada zamolčala, da se je Kozlovičeva "s to formulacijo eksplicitno strinjala in soglašala z zapisom v dogovoru, da so jo slišali pogajalci na obeh straneh in da je kot usklajena zapisana v dogovor, ki ga je uskladila vladno-sindikalna skupina".

Po navedbah Sviza pa je zavajajoča tudi trditev o zvišanju povprečne plače v javnem sektorju za več kot sedem odstotkov, in to v vseh delih javnega sektorja. Sami namreč izpostavljajo podatke, da je od začetka leta 2014 do konca leta 2017 povprečna plača v državni upravi zrasla za 11,2 odstotka, v vzgoji in izobraževanju pa skoraj 3-krat manj, za 3,9 odstotka.

"Prav zaradi tega očitnega dejstva, da se je delo v času vlade Mira Cerarja v vzgoji in izobraževanju izrazito razvrednotilo v primerjavi z drugimi dejavnostmi javnega sektorja, je podtikanje predsednika SMC, da je Sviz za učitelje zahteval višje plače od zdravniških, toliko bolj absurdno," so sporočilo sklenili v sindikatu.

Komentarjev 2
  • munja 17:33 26.marec 2018.

    Štruklja čimprej odstaviti, saj vse vodi za nos, sam pa si nabira bogastvo. Malo si preberite članke še kje drugje. Sramota!!

  • miki1234 14:11 26.marec 2018.

    "od začetka leta 2014 do konca leta 2017 je povprečna plača v državni upravi zrasla za 11,2 odstotka" sram jih naj bo in še niso zadovoljni. manj ko delajo več želijo... fuj. v gospodarstvu so plače že leta in leta iste...