Slovenija
52020 ogledov

Švarc Pipan z novim zasukom in presenečenjem: To je sporočila danes

Dominika Švarc Pipan Flickr/Vlada RS
Dominika Švarc Pipan je za časnik Večer potrdila, da še ne bo odstopila.

Po dnevu razčiščevanj v SD, ki jo je zatresla afera ob nakupu prostorov za potrebe sodišč, so danes na mizo premierja Roberta Goloba romale tudi končne ugotovitve pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. Po ponujenem odstopu minuli teden sta se namreč dogovorila, da ga ministrica s temi seznani v roku enega tedna. In tako se bo tudi zgodilo, je napovedala ministrica za časnik Večer. Obenem pa je potrdila, da zaenkrat še ne bo podala pisne odstopne izjave, potem ko se je že pred časom s premierjem ustno dogovorila za odstop.

Ministrica Švarc Pipan in njena matična stranka SD sta se v središču afere znašli po tem, ko je ministrstvo za nakup prostorov na Litijski plačalo 7,7 milijona evrov, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2019 odštel 1,7 milijona evrov.

Nova sodna stavba na Litijski | Avtor: Anže Petkovšek Sporna stavba na Litijski. Anže Petkovšek

Švarc Pipan se je v zadnjih tednih tudi sama podala v razčiščevanje okoliščin omenjenega nakupa. Zatrdila, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil.

Ministrstvo za pravosodje pa je med drugim pridobilo tudi novo izmero stavbe na Litijski. Površina prostorov znaša 6258,3 kvadratnega metra, izhaja iz izvedeniškega mnenja geodeta Branka Kovača, kar je za več kot tisoč kvadratnih metrov več kot v pogodbi, so sporočili v ponedeljek.

Predsednik vlade Robert Golob je popoldne prejel poročilo ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan z njenimi ugotovitvami o spornem nakupu prostorov za potrebe sodišč, so v premierjevem kabinetu potrdili za STA.  Tako v Golobovem kabinetu kot tudi pravosodna ministrica za zdaj vsebine poročila ne komentirajo, prav tako ni jasno, kdaj naj bi ministrica podpisala odstopno izjavo in zapustila ministrski stolček.

Dominika Švarc Pipan | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

Kaj sledi po prejemu odstopne izjave?

Po prejemu pisne odstopne izjave ima sicer premier sedem dni časa, da DZ obvesti o odstopu Švarc Pipan. Obvestilo o odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Po seznanitvi poslancev z odstopom ministra slednjemu funkcija preneha. Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Na sestanku s koalicijsko SD so se sicer minuli teden že dogovorili, da bo vodenje pravosodnega resorja začasno prevzel premier Golob sam.

Novi izmeri sledi nova cenitev

S stavbo na Litijski cesti se ukvarjajo tudi na državnem odvetništvu. Kot so na odvetništvu danes pojasnili na STA, pripravljajo postopek javnega naročanja za izbiro cenilca, s tem namenom so oblikovali tudi zahteve za pripravo cenilnega poročila. Podlaga za izvedbo nove cenitve je nova geodetska izmera stavbe na Litijski, so dodali. Kot je znano, je ta pokazala, da je površina sporne nepremičnine za več kot tisoč kvadratnih metrov večja, kot je bilo zapisano v pogodbi, ki jo je ministrstvo za pravosodje sklenilo s prodajalcem Sebastjanom Vežnaverjem.

Nova sodna stavba na Litijski | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na odvetništvu so spomnili, da je ministrstvo januarja z Vežnaverjem sklenilo aneks k prodajni pogodbi. V aneksu je zapisano, da bo ministrstvo oziroma v njegovem imenu državno odvetništvo v najkrajšem možnem času pridobilo oceno vrednosti nepremičnine. "Če bo izmera nepremičnine odstopala od pogodbeno dogovorjene navzdol, se je kupec zavezal, da bo za manjkajočo površino zmanjšal kupnino, in sicer ob upoštevanju pogodbeno dogovorjene cene za kvadratni meter. V aneksu je tudi navedeno, da povečanje površine stavbe na samo kupnino ne vpliva," so zapisali.

Na vprašanje, ali razmišljajo o sprožitvi postopka za ugotovitev ničnosti oziroma razveljavitvi pogodbe za nakup prostorov na Litijski cesti, pa odgovarjajo, da zaradi varstva pravic in interesov države v morebitnem sodnem postopku teh podatkov ne smejo razkrivati.

Državno odvetništvo je sredi januarja tudi vložilo predlog za vpis predznambe lastninske pravice v korist države na vseh relevantnih nepremičninah na Litijski, s čimer je na navedeni datum pridobila vrstni red vknjižbe lastninske pravice. 7. februarja pa je državno odvetništvo lahko predlagalo vknjižbo lastninske pravice z učinkom na dan 16. januarja, so še dodali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 74
  • Idioti 20:26 14.februar 2024.

    A v stranki SD ni nibenega , ki bi v siht povedal Fajonki, da je politično mrtva in če bo vztrajala na položaju , bo mrtva tudi stranka ! Sedaj se vidi , komu je do stranke a komu je ...prikaži več do svojih položajev !

  • Nevica 06:44 14.februar 2024.

    Normalno! Za Svobodo ne veljajo nobene kulturne norme ne etika. Ljudem so se debelo lagali ves čas, kaj bodo zanje naredili, sedaj pa samo kradejo ali pa kraje podpirajo. Kje je denar? Priti mora nazaj v proračun!!!! Nesposobna Dominika ne ...prikaži veče ve kaj podpisuje, ali pa celo ve!!! kar je še hujše. Mora odstopiti. Slovenci potrebujemo sposobno in pošteno vlado, ki bo iz Slovenije naredila pošteno in uspešno državo!

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:25 14.februar 2024.

    To mi deli Dominika!!!