Slovenija
4426 ogledov

Bo tudi Slovenija sodelovala v ukrajinski krizi? Tak je možen scenarij!

Slovenska vojska Profimedia
Slovenija bi kot članica Nata lahko sodelovala v ukrajinski krizi.

Invazija ruske vojske na Krim leta 2014 je bila zaključena v nekaj dneh, bo tokrat v Ukrajini šlo za takoimenovani blitzkrieg? "Napad je bil presenečenje in tako narod, kot vojska na tako vseobsegajočo se operacijo nista bila pripravljena," pravi Vladimir Prebilič, izredni profesor na Katedri za obramboslovje na FDV. 

"Je pa pričakovati kratko vojno, saj si tudi Ruska federacija ne more privoščiti dolgotrajne vojne na tako obširnem ozemlju, kot je Ukrajina," pravi Prebilič.

Bo tudi Slovenija sodelovala v ukrajinski krizi? Tak je možen scenarij

Prebilič predvideva, da bodo države članice zveze Nato naprošene za okrepitev prisotnosti v obmejnih državah Nata. "To lahko privede do tega, da bo v teh naporih lahko sodelovala tudi Slovenija kot članica zavezništva. A to ne pomeni nikakršnega posega v dogajanje v Ukrajini," poudarja Prebilič.

Na pogajanjih bo Putin v premoči

"Vsekakor je možnost za uspeh Ukrajine pogojen s podporo zaveznikov, ki pa so zavzeli stališče, da vojaško ne bodo posegali v spopad. Zato pričakujem pogajanja, ki bodo sledila vojaški operaciji oziroma vojni," pravi Prebilič.

Prepričan je, da bo ruski predsednik Vladimir Putin vztrajal, da morata Lugansk in Doneck imeti dobršno mero samostojnosti, kar pa odpira vprašanje teritorialne suverenosti Ukrajine, njen (ne)vstop v NATO in s tem nevtralnost. "Se pa na seznam pričakovanj lahko veliko doda, saj je Ruska federacija trenutno v veliki strateški prednosti," dodaja Prebilič. 

Komentarjev 14
  • eminenca 19:46 27.februar 2022.

    minister hojs je baje ponudil zatočišče do 200.000 beguncem ... res me zanima kam jih bo dal, sploh pa nedolgo nazaj so trdili da naj bi begunci zaprosili za azil prvo državo , ki meji z njim in ni v ...prikaži več agresiji ... kaj imamo torej mi s tem? mi nismo sosedi ukrajine, naj najprej poskrbijo za blagostanje svojega naroda

  • bojovi 18:13 27.februar 2022.

    Ma dajte pametne riti, ne se vmešavat ker pol bo še večji drek kot že je.

  • Gandi123 13:45 27.februar 2022.

    Vsi, ki ste glasovali za NATO, pošljite svoje otroke branit Ukrajino! 😡😭