Slovenija
30 ogledov

Bo voda odplaknila inšpektorico?

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Voda v vodomatih je neprimerna, celo zdravju škodljiva. Krivda naj bi bila na strani pomanjkljivega nadzora inšpekcijskih služb. Odstop glavne inšpektorice?

V Zavodu za zdravstveno varstvo Koper opozarjajo, da je voda v vodomatih neustrezna. Vsebnost mikroorganizmov je namreč v vseh 20 vzorcih iz vodomatov na območju Kopra in Ljubljane presegla dovoljene vrednosti.

Vzorce vode, ki so se pokazali za neustrezne, so odvzeli v lekarnah Koper, Piran, Izola in na Tromostovju v Ljubljani, na Fakulteti za turistične študije v Portorožu, v bolnišnici Medicor v Izoli in v tamkajšnji Splošni bolnišnici, v trgovinskih centrih Harvey Norman in Interspar v Kopru ter v Sparu na ljubljanskem Viču.

"Pitja te vode ne priporočamo, uporabnikom pa svetujemo, naj se pozanimajo, kako se z aparati za vodo ravna in kdaj so bili nazadnje očiščeni," opozarja vodja oddelka za simultano mikrobiologijo na koprskem zavodu Gorazd Pretnar.

Vodomati se ne bodo vzdrževali sami!
V ZZV Koper menijo, da je vzrok najverjetneje neustrezno vzdrževanje aparatov. V cevi vodomata lahko sicer neoporečna voda iz zaprte plastenke prinese mikroorganizme v dovoljenih koncentracijah. Ti začnejo sproščati toksine in v času dobrega tedna kolonizirajo aparat.

"Navado imajo, da se s sten aparata sproščajo in tako končajo v kozarcih uporabnikov," pravi Pretnar. Kot še navaja, lahko v vodi iz vodomatov, za katere se ne skrbi ustrezno, pričakujemo patogene organizme, med drugim legionelo in stafilokoke, toksine in glivice.

Bistveno slabša voda kot tista iz pipe!
Po mnenju vodje ZZV Koper Milana Kreka sicer ni nujno, da bodo ljudje, ki pijejo tako vodo, zboleli, vendar pa tega ne gre izključiti. Večje kot je število mikroorganizmov, večja je namreč verjetnost, da bo kdo zbolel. Kot ob tem še poudarja Pretnar, so bili vzorci odvzeti iz avtomatov v lekarnah in zdravstvenih domovih, kamor zahajajo bolniki z oslabelim imunskim sistemom.

ZZV Koper bo ministrstvu za zdravje zaradi neustrezne vode v vodomatih predlagal razrešitev glavne zdravstvene inšpektorice Dunje Sever.

Lastnik avtomatov za vode bi moral po mnenju ZZV Koper za kakovost vode, ki je v evropski zakonodaji opredeljena kot živilo, skrbeti z izvajanjem ustreznih mehanizmov notranje kontrole oziroma HACCP sistema. Krivdo za oporečno vodo v vodomatih gre po besedah vodje Kreka med drugim pripisati pomanjkljivemu nadzoru zdravstvene inšpekcije.

Za stanje v vodomatih je po njegovem kriva tudi nedorečena zakonodaja, ki sicer določa kakovost vode v plastenki, ne pa tudi v aparatu samem. "Če bi taka voda tekla iz pipe, tega ne bi dovolili," je nedvoumen Krek.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.