Slovenija
5738 ogledov

Bobnarjeva nad Hojsove posle, med njimi tudi "policijska trdnjava"

Tatjana Bobnar Boštjan Lindav Ministrstvo za notranje zadeve
Vpleteni naj bi s hitenjem pri pripravi projektne dokumentacije želeli pripeljati projekt tako daleč, da ga ne bi bilo več mogoče ustaviti.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je hitro po nastopu mandata začela s pregledovanjem večjijh poslov svojega predhodnika Aleša Hojsa. Po navedbah portala necenzururano.si.

Bobnarjeva, nekdanja direktorica policije, ki je morala položaj zapustiti v času Janševe vlade, je po poročanju portala že odredila izredno revizijo gradnje  "policijske trdnjave", 142 milijonov evrov vrednega projekta na območju Litostroja v Ljubljani. Na notranjem ministrstvu so pojasnili, da je ministrica po začetku mandata odredila revizijo postopkov v zvezi z nepremičnim stvarnim premoženjem, med drugim "poslovanje ministrstva glede gradnje nove stavbe na Litostrojski".

Pred tem je portal razkril, da so bili posli razdeljeni še pred uradnim začetkom gradnje novih poslovnih prostorov, v katere bi preselili ministrstvo in policijo, enako velja tudi za izbor gradbenega izvajalca. "Vpleteni naj bi s hitenjem pri pripravi projektne dokumentacije želeli pripeljati projekt tako daleč, da ga ne bi bilo več mogoče ustaviti," navajajo. 

Prvo nakazilo v višini 750.000 evrov

Kot še poroča portal, je DSU, ki bo za ministrstvo gradila poslovne prostore, januarja letos "po vrsti zapletov in popravkov razpisne dokumentacije" izbrala mariborsko podjetje Plan B. Potencialni interesenti so v postopku javnega naročila opozarjali na več spornih pogojev, ki naj bi omejevali konkurenco.

V začetku maja so Plan B in njegovi podizvajalci tudi že dobili prvo plačilo. Po tem, ko so končali pripravo dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, jim je DSU nakazal okoli 750.000 evrov. To predstavlja slabo petino celotnega pogodbenega zneska. Zdaj izdelujejo projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje, kar je predpogoj za objavo javnega razpisa za izbiro gradbenega izvajalca.

Navodilo, naj pohitijo z delom

Potrebovali so tudi soglasje ministrstva za notranje zadeve in ga še pred zamenjavo oblasti dobili, poroča Necenzurirano. Tako je ministrstvo v aprilu potrdilo "programske zasnove za potrebe nadaljnjega projektiranja in izgradnje objektov". Na tej podlagi so bile pripravljene "nove idejne zasnove o številu in namenu potrebnih prostorov, številu delovnih mest in drugih površin. Izdelane idejne zasnove služijo kot arhitekturne podlage za izdelavo dokumentacije za izvedbo gradnje (arhitekture, elektro in strojnih inštalacij)".

Po informacijah Necenzurirano naj bi na DSU naročili projektantom, naj kljub dopustom in odsotnosti sodelavcev pohitijo z delom in čim prej oddajo načrte, gradbene situacije in drugo dokumentacijo. To naj bi naredili zaradi bojazni, da bi projekt novih poslovnih prostorov ministrstva doživel enako usodo kot številne druge investicije Janševe vlade, ki so že zaustavljene ali pa so v postopku revizije.

Kakšni bodo stroški zaustavitve projekta?

Za odgovorne na ministrstvu je zdaj ključno vprašanje, kolikšni bodo stroški morebitne zaustavitve projekta. "Pogodbeni stranki sta v skladu z veljavno zakonodajo dolžna druga drugi povrniti vso škodo, ki bi jima nastala zaradi kršitve te pogodbe s strani druge stranke te pogodbe. Na višino zneska morebitne škode vpliva večje število okoliščin, zato v tem trenutku konkretnega zneska ni možno podati," so za portal pojasnili na ministrstvu.

Komentarjev 14
  • Avatar Leon
    Leon 15:22 05.avgust 2022.

    Gospa gre za invazivno vrsto golazni, ki jo je potrebno zatreti v kalih ! Takojšnje ukrepanje in doslednost bodo rešili Slovence pred tovrstno invazivno vrsto golazni .

  • eminenca 15:08 05.avgust 2022.

    števc nove vlade lavfa, tako da upam, da bodo enkrat začel delat in da bodo ti stari posli že v smetišču zgodovine ... sicer pa predlagam, da se sprejme zakon, s katerim bodo novelirali staro zakonoda jo v roku 3 ...prikaži več mesecev in potem, da ne slišim kaje je kdo od prej in kaj ej bilo ... imate knjižico "ustava rs", pa začnite znova ... če kdo misli, da sem bebo , naj me spluva

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 12:55 05.avgust 2022.

    Hojsek je delal po Janezoven naročili, naj odgovarjate oba. Sicer pa upam, da se desničarskim barabam končno stopi na prste in da odgovarjajo za vse svinjarije, ki so jih počeli, ter vrnejo ves nezakonito pridoblen denar.