Slovenija
76 ogledov

Bobri domujejo ob Krki

Take "ogrizke" je v Karlčah našel naš bralec; na delu so bili bobri. (Foto: bral Žurnal24 main
Čezmejno. Bobri so se k reki Krki preselili s hrvaške strani. Nastala so bobrišča.
Glede na ugodne habitatske razmere lahko pričakujemo, da se bo populacija bobrov še povečevala.
Zavod za varstvo narave


"Glede na ekspanzijo bobrov v reki Krki in njenih pritokih je najdba ogrizov pri Karlčah pričakovana, ne vemo pa še, ali je v bližini morda tudi novo bobrišče," je pojasnil Andrej Hudoklin z novomeške enote zavoda za varstvo narave. Iskali smo namreč odgovor na vprašanje našega bralca Roka, ki nam je zaupal, da je na majhnem otoku na reki Krki v vasici Karlče v Občini Kostanjevica na Krki našel sledi bobrov.

"Na tem območju Krke ljudje bobrov ne pomnijo, pravijo, da so videli edino pižmovke in vidre, ki so tu prisotne tudi dandanes, bobrov pa ne," nam je sporočil 
bralec.

Vrnitev bobra
Po zaslugi Hrvatov.
"Bobri so se po nekajstoletni odsotnosti sami vrnili v Slovenijo po naselitvi južno od Zagreba. Par, ki je priplaval po reki Savi, se je ustalil v srednjem toku Krke ob Krakovskem gozdu, 2002 se je naselil tudi ob reki Dobličici v Beli krajini," je zapisano na spletni strani zavoda za varstvo narave.

Ni presenečenje
"Bobri so na Krki prisotni že 13 let kot posledica naselitve ob Savi na Hrvaškem," pojasnjuje Hudoklin. Kot pravi, so prva leta opazili več sledi ogrizov na odseku med Podbočjem in Dobravo, kjer je leto zatem nastalo tudi prvo bobrišče, v katerem je živela družina z mladiči. "Predpostavljamo, da je bilo to jedro osnova za druga bobrišča, ki so se postopno razširila tudi v zgornji tok Krke," dodaja Hudoklin. Lani so bobre sledili do Zagradca, v spodnjem 
toku pa do Kostanjevice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.