Slovenija
257 ogledov

Bodeča žica - polmilijonski posel za podjetnika iz Žalca

žica, kolpa Peter Črnič
Kljub vse večjemu nasprotovanju lokalnega prebivalstva se postavljanje bodeče žice nadaljuje. Tudi s pomočjo zasebnika, ki naj bi zato dobil pol milijona evrov.

"Od vsega začetka je bilo planirano, da bodo poleg slovenske vojske pri postavljanju pomagalo tudi slovensko gospodarstvo," je obrambna ministrica Andreja Katič danes odgovarjala na vprašanja o polmilijonskem poslu, ki ga je na ta račun dobilo podjetje Bojana Plohla Minis iz Žalca.

Kot pa poroča POP TV, podjetje lani ni imelo niti enega zaposlenega in je posel dobilo na povabilo notranjega ministrstva. Časnik Dnevnik je pred tem sicer že poročal, da naj bi ministrstvo ponudbe preverjalo pri treh podjetjih, žalsko podjetje pa je bilo kot najugodnejše pozvano k oddaji ponudbe. Podjetje, ki izdeluje svoje ograje in vrata, naj bi ograjo že začelo postavljati.

Plohl pa je sedež podjetja so sicer nedavno prestavili iz stavbe v Žalcu, kjer domuje tudi celjska lokalna SMC. Direktor podjetja pa je zatrdil, da ni član SMC

Nasprotovanja lokalnih prebivalcev vse glasnejša

Ograjo vojska, zdaj tudi ob pomoči zasebnika, tako še vedno postavlja, kljub vsepogostejšim kritikam lokalnega prebivalstva. Belokranjci so konec tedna protestno okrasili žico, ki so jo ob Kolpi postavili vojaki. Že v petek pa so prebivalci Rupe del ograje pri mejnem prehodu Helšane kar odrezali.

Prebivalci, ki niso dobili nobenega obvestila, se bojijo, kako bo ograja vplivala na portoroški turizem, kako bodo dostopali do svojih kmetijskih zemljišč in kaj bo ograja naredila živalim.

Predsednik vlade Miro Cerar pa tudi danes ni želel razkriti, koliko ograje bodo še postavili in na katerih mestih. Tako tudi ni jasno, ali vlada namerava žičnato ograjo postaviti le na 460 kilometrih prehodne meje ali na celotnih 700 kilometrov slovensko-hrvaške meje.

Bela Krajina / Žica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Miro Cerar: Bodeča žica bo dokler bo migrantski tok

Ob tem pa Cerar še vedno vztraja, da je ograja nujno potrebna. Odstranili pa naj bi jo takoj, ko se bo migrantski tok zaustavil oziroma balkanska pot ne bo več aktualna. Kot je Cerarja povzela STA, si namreč želi, da bi ljudje na teh območjih pa tudi Slovenija in Hrvaška normalno "zadihali".

Komentarjev 12
  • Valentin Kranjec 10:01 15.december 2015.

    To je šele začetni ukrep. Gospodarstvo si bo na račun tega precej opomoglo. http://www.kamnik.info/evropski-ekoloski-zid-miru-in-varnosti/

  • Pepe007 08:14 15.december 2015.

    Če bi se vlada takrat kot Madžari odločila za ograjo, bi lahko postopke speljala legalno.Ovira, ki ni branjena z ljudmi, ni nobena ovira. Tudi ta ograja ni. Rabimo več ljudi na meji, brezposelnih je dovolj. Torej...

  • Ronald Reagan 08:10 15.december 2015.

    Neeee...to se ne dogaja, "našim" že neeee...Vse je pošteno in po pravilih...Svinjarije počne samo oni grdi Janša, "naši" so pa ofčke