Slovenija
8688 ogledov

Bodite previdni, če v roke dobite takšne bankovce!

Ponarejeni bankovci PU Maribor
S ponarejenimi bankovci je med drugim kupil igralno konzolo in motorno kolo, unovčil pa jih je tudi pri dostavljavcu hitre hrane.

Kriminalisti SKP PU Maribor preiskujejo več kaznivih dejanj ponarejanja denarja, saj je neznanec v treh različnih primerih unovčil skupno 42 ponarejenih bankovcev za 50 evrov, so pojasnili policisti.

S ponarejenimi bankovci je med drugim kupil igralno konzolo in motorno kolo, unovčil pa jih je tudi pri dostavljavcu hitre hrane.

Kriminalisti so ugotovili njegovo identiteto in bodo zoper njega podali kazensko ovadbo. V hišni preiskavi so našli skupno 17 bankovcev v apoenih po 50 EUR, ter po en bankovec v apoenih po 200, 100, 20, 10 in 5 evrov, za katere obstaja sum, da so ponarejeni. Pri drugem osumljencu pa so v hišni preiskavi zasegli določene predmete, za katere sumijo, da izvirajo iz različnih kaznivih dejanj tatvin, za katere policisti še iščejo njihove lastnike. Pozivajo jih, da se javijo.

Zaseženi predmet | Avtor: PU Maribor PU Maribor

Kako prepoznati ponarejen denar?

"Ker bi lahko bilo v obtoku več ponarejenih bankovcev občane pozivamo, da so pozorni pri poslovanju z gotovino. Za prepoznavo pristnosti denarja običajno ne potrebujemo kakšnih posebnih tehničnih pripomočkov. V večini primerov zadošča, da bankovec pogledamo, otipamo in ga obrnemo proti viru svetlobe. V obtoku je največ takšnih ponaredkov, ki imajo imitacije nekaj zaščitnih elementov. Ponarejene bankovce lahko prepoznamo po reliefu, saj ga velikokrat nimajo. Ko bankovec pogledamo proti svetlobi, postanejo vidni portretni vodni znak, varnostna nit (pri večjih vrednostih še portretno okence). Ko bankovec nagibamo naprej in nazaj, na srebrnem traku opazimo portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki," so razložili policisti.

Za ponarejanje denarja osumljencema grozi zaporna kazen od šestih mesecev do osmih let, v kolikor pa gre za veliko količino bankovcev pa od enega do desetih let. Za kaznivo dejanje velike tatvine je zagrožena kazen do petih let zapora.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.