Slovenija
24 ogledov

Bodo Hrvati zminirali prodajo Cimosa

Cimos Barbara Milavec
Hrvaško sodišče zamrznilo premoženje Cimosa. Zaradi tega lahko prodaja Cimosa pade v vodo, s tem pa naj bi bil ogrožen tudi obstoj podjetja.

Trgovinske sodišče v Zagrebu je začasno blokiralo del Cimosovega premoženja v Zagrebu, je v petek razkrila hrvaška nacionalna televizija. Po navedbah spletnih Financ blokada premoženja pomeni, da Cimos ne more biti prodan. V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) zadeve po pisanju časnika ne komentirajo.

Zamrznjenih 25 milijonov evrov

Gre za začasno odredbo zaradi tožbe hrvaške agencije za zavarovanje hranilnih vlog in sanacijo bank (DAB), Cimos pa trenutno ne sme razpolagati s 25 milijonov evrov vrednim delom premoženja na Hrvaškem (gre za obarata v Buzetu in Roču). DAB je konec februarja vložil tožbo v sporu, ki traja vse od leta 1999.

Le še eden ponudnik

Po informacijah Financ morajo sicer zainteresirani ponudniki do srede oddati končne ponudbe za nakup Cimosa. V igri verjetno ostaja le še nekdanji solastnik Preventa Global Nijaz Hastor.

Italijanski sklad Palladio Finanziaria je po neuradnih informacijah časnika od nakupa odstopil zaradi "prevelikih tveganj v Cimosu", prav tako pa so od nakupa odstopili Kitajci (sklad JD Kapital), ki so se sicer v postopek vključili šele pred tedni, saj so ocenili, da ne bodo imeli dovolj časa za skrbni pregled ter izdelavo vse potrebne dokumentacije. Še pred tema so od nakupa odstopili tudi Francozi in Španci.

Rešitve 16 let trajajočega spora ne gre pričakovati v kratkem, tako to pomeni, navajajo spletne Finance, da DUTB - ta kot največja lastnica vodi postopek prodaje - ne bo mogla prodati celega Cimosa. Na Hrvaškem pa ima ta eno od glavnih proizvodenj.

Za to tožbo nimajo nič rezervacij

V Cimosu so doslej menili, da zaradi spora ni težav, tako so jim narekovala pravna mnenja. Zato tudi nimajo oblikovanih rezervacij. To pomeni, da bi celotni morebitno izgubljeni denar iz tožbe morali poplačati neposredno iz poslovanja, ki je slabo. Cimos še vedno posluje z izgubo.
Vložena tožba še ne pomeni, da bo to Cimos tudi dejansko izgubil. A viri blizu Cimosa po pisanju Financ pravijo, da je verjetnost izgube tožbe velika, saj "se je v Cimosu prej delalo zelo po kavbojsko".

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • Avatar olor
    olor 13:23 21.marec 2016.

    Hrvat je tat, bil in bo.

  • Papaja Popi 10:04 20.marec 2016.

    Žal pa Slovenčki preveč radi gredo k Hrvatarjem, čeprav so najdražji in je povsod boljše, kot pri njih.

  • Papaja Popi 10:03 20.marec 2016.

    Hvatarji bodo vedno srali.