Slovenija
39 ogledov

Bodo nadomestila 20 odstotkov nižja?

Državni zbor Shutterstock
Nadaljevanje decembrske seje. Poslanci tudi o noveli zakona, ki nekdanjim funkcionarjem, med drugim predsedniku republike, višino nadomestila po končani funkciji znižujejo za 20 odstotkov.

Poleg znižanja nadomestila za nekdanje funkcionarje bo državni zbor obravnaval tudi predloge novel zakona o deviznem poslovanju, zakona o upravnem sporu in zakona o izvrševanju kazenskih sankcij.

S predlogi novel zakona o varuhu človekovih pravic, zakona o ustavnem sodišču, zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike in zakona o funkcionarjih v državnih organih predlagatelji sledijo sistemskim rešitvam zakona o poslancih. Omenjene novele urejajo postopek pridobivanja pravic do nadomestila, dopolnjene so tudi prekrškovne določbe.

Poslanci o vračilu zasežene gotovine

DZ bo danes obravnaval tudi vladni predlog novele zakona o deviznem poslovanju, s katero se dopolnjujejo določbe, ki se nanašajo na prenos zasežene gotovine v državni proračun ter na menjalniško poslovanje. V trenutno veljavnem zakonu o deviznem poslovanju namreč ni pravne podlage za ravnanje z zaseženo gotovino, ki v postopku o prekršku ni odvzeta, vračilo zasežene gotovine pa ni mogoče. Predlog novele opredeljuje pristojnost in način ravnanja v teh primerih ter ureja uporabo predpisov glede roka zastaranja pravice do vračila.

Usklajevanje z že uveljavljenimi določbami

Novela zakona o izvrševanju kazenskih sankcij je potrebna zaradi usklajevanja z novelama zakona o kazenskem postopku in kazenskega zakonika, ki sta se uveljavili letos. Novela zakona o upravnem sporu pa se spreminja zaradi usklajevanja z odločbo ustavnega sodišča, ki je pri pravici do sodnega varstva ugotovilo neskladje z ustavo. Sprememba se nanaša na uvedbo t. i. ugotovitvene tožbe.

Komentarjev 4
  • mia 13:06 20.december 2012.

    kot večina državljanov bi morali tudi poslanci na zavod, prejemati pa minimalno nadomestilo. hitreje bi našili novo službo nevem pa čemu toliko poslancev, saj znajo polniti le lastne žepe!

  • dragec 12:24 20.december 2012.

    Se strinjam, posebej, ko gledam kako se borijo za svoje plače, Za druge-za zmanjšanje plač in pokojnin dvigujejo roke. Kaj pa praviš za plače poslancev v EU, še ti so bagra.!!!!

  • privat 12:23 20.december 2012.

    vse bojo oni počasi dobili nazaj...Slovenija ima še srebrnino!!