Slovenija
19 ogledov

Bodo navijačem prepovedali udeležbo na tekmi?

Slovenski navijači niso žvižgali srbski himni, kar je pozdravil portal Press. (F Žurnal24 main
Odbor DZ za notranje zadeve danes čaka druga obravnava novele zakona o policiji, ki jo predlaga skupina poslancev s prvopodpisanim Petrom Vilfanom (Pozitivna Slovenija). Zakon je namenjen preprečitvi nasilja in izgredov na slovenskih športnih prizoriščih.

Čeprav zakon na prvi obravnavi pred matičnim odborom ni dobil zadostne podpore, so poslanci pred parlamentarnimi počitnicami z 42 glasovi za in 41 proti potrdili, da je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo.

Koalicijske stranke so v razpravi dan pred tem napovedale, da bodo podprle zakon o nalogah in pooblastilih policije, ki ga pripravljajo na notranjem ministrstvu in ki naj bi celovito urejal ta vprašanja. Pred glasovanjem pa je podporo omenjeni noveli napovedal tudi prvak Državljanske liste Gregor Virant, saj da je predlog dober in je "včasih treba podpreti tudi kak predlog opozicije".

Prepoved udeležbe prireditev

Novela predvideva dve novi pooblastili policije v primeru navijaških izgredov. Omogočala bi izrek prepovedi udeležbe na športnih prireditvah od šestih mesecev do dveh let osebam, ki so jih zalotili pri prekrških in kaznivih dejanjih v zvezi s športno prireditvijo, in prepoved potovanja na tekmovanja tistim osebam, ki že med potjo kršijo javni red in mir.

Kot je opozoril predlagatelj zakona Vilfan, sicer nekdanji košarkar, je čas, da se tudi v Sloveniji naredi korak naprej v boju s huliganizmom, ki nima nobene zveze s športom oziroma navijaštvom. Tudi zaradi evropskega košarkarskega prvenstva 2013, ki ga bo gostila Slovenija, saj bosta policija in sodstvo končno dobila orodje za zaščito športa in tistih, ki v njem resnično uživajo, meni Vilfan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.