Slovenija
1 ogledov

Bodo otroci imeli tri starše?

Z gensko manipulacijo bi otroci v prihodnosti lahko imeli več kot dva starša. Žurnal24 main
Znanstvenikom je uspelo z novo metodo ustvariti štiri opičje mladiče, ki imajo tri različne starše. Se nam obetajo genetsko inženirani otroci?

Oploditveni postopek vključuje prenos zdrave mitohondrijske DNK iz materinega jajčeca v jajčece, ki ga je darovala druga ženska. Mitohondriji v celici skrbijo za ustvarjanje energije, njihov DNK pa se lahko prenaša izključno prek jajčeca.

Skupini ameriških znanstvenikov je tako uspelo ustvariti štiri mladiče makakov iz jajčec in sperme treh različnih staršev. Postopek naj bi odpravljal predvsem dedne genske napake mitohondrijske DNK, ki med drugim povzročajo epilepsijo, slepoto in srčne bolezni. Znanstveniki so do zdaj odkrili okoli 50 mutacij, ki so v nekaterih primerih lahko smrtonosne.

Otroci à la carte
Postopek je pri nasprotnikih tovrstnih posegov že dvignil precej prahu. Opozarjajo, da smo s tem še korak bliže hibridnim otrokom in da se s tem zmanjšuje svetost življenja. Hkrati pa znanstvenikom očitajo, da se igrajo boga in da lahko s takšnimi posegi v prihodnosti ustvarijo še hujše, nepredvidljive težave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.