Slovenija
16 ogledov

Bodo pa mladi notri

Skoraj polovica oskrbovanih stanovanj je po dveh letih še vedno prazna. Žurnal24 main
Lastniki, ki v njih ne živijo, bi jih dali v najem domu starejših.
 

40

od 178 stanovalcev doma je takih, da se v večini še oskrbujejo sami.

Pred dvema letoma je zasebni investitor v neposredni bližini Doma starejših občanov Trebnje zgradil stavbo s 30 oskrbovanimi stanovanji, ki so bila takoj razprodana. Danes 14 stanovanj sameva.

V najem za določen čas

“Za nakup stanovanj smo se odločili, ker so nam obljubljali, da bo šlo za povečanje kapacitet v sklopu doma, v resnici pa zdaj od tega ni nič,” se jezi Jože Cugelj, predstavnik hišnega sveta oskrbovanih stanovanj. Stanovanje je kupil zase in za ženo, ko ga bosta potrebovala, do takrat pa bi ga rad dal v najem. “Dobim veliko klicev, a ljudje bi radi šli noter za nedoločen čas. Za pet let bi ga lahko dal v najem, a ni nikogar, ki bi ga želel vzeti za takšno časovno obdobje,” poudari. Moti ga, ker ima dom svojo enoto v Šmarjeti. “Stanovanj praktično deset metrov od doma ne marajo,” še izpostavi.

 

Gradili bodo 
nadstrešek

Povezava. V vseh projektih je bila predvidena povezava med oskrbovanimi stanovanji in domom starejših občanov v prvem nadstropju, a danes iz tega ni nič, pove Cugelj. Zdaj so dogovorjeni, da bodo stavbi povezali v pritličju z nadstreškom, za kar čakajo na gradbeno dovoljenje. To ni stvar doma, pove Kržičeva in doda, da so kljub temu izdali pozitivno mnenje na predloženo tehnično rešitev.

“To ni naša stvar”
Kot pove Branka Kržič, direktorica doma, se z lastniki oskrbovanih stanovanj o tem niso dogovarjali. “Za obljubo naj držijo tistega, ki jim je to obljubil,” poudari. “Mi smo zainteresirani izvajati tisto, za kar smo registrirani in usposobljeni, to pomeni za osnovno in socialno oskrbo ter nego; tukaj vidimo svoj poslovni interes, da bi se ukvarjali s premoženjem drugih, pa nismo usposobljeni,” pove. Pobudo je sicer obravnaval tudi svet zavoda in zavzel stališče, da gre za lastniška stanovanja, ki so jih lastniki verjetno kupili z namenom, da jih imajo, in zato lahko s svojim premoženjem razpolagajo, kot želijo.

Namen je bil jasen

“Vsi lastniki, ki v zgradbi ne živijo, se strinjajo, da bi jih dali v najem,” pove Cugelj. “V teh dveh letih se je vsak znašel po svoje. Celo mladi ljudje so bili notri,” izpostavi in razkrije svoje razmišljanje, da bi svoje stanovanje tudi sam dal v najem mladim. “O tem se morajo dogovoriti z občino, ki je to zemljišče investitorju prodala pod pogoji, da se gradijo oskrbovana stanovanja,” pove Kržičeva. Kot izpostavi trebanjski župan Alojzij Kastelic, bodo o tem obvestili ministrstvo in opozorili investitorja, da so bila stanovanja zgrajena za namen oskrbovanih stanovanj. “V prihodnje se občina podobnih zgodb ne bo več šla, kajti namen je bil jasen in tudi v pogodbi opredeljen; ali je pravnoformalno to obvezujoče, pa ne vem,” doda.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.