Slovenija
204 ogledov

Bodo pogrebi po novem bistveno dražji?

žale Saša Despot
Nova ureditev, višje cene? Mestna občina Ljubljana je že napovedala ustavno presojo, pričakuje, da se jim bodo pridružile tudi ostale občine.

Ljubljana je prva v vrsti, ki je napovedala, da bo zoper novo ureditev, ki bi pogrebne storitve prepustila trgu, vložila ustavno presojo. Župan Zoran Janković je sicer prepričan, da se jim bodo pridružile tudi ostale občine. "To je področje, kjer sta si vlada in državni zbor privoščila nerazumno dejanje."

"Mi obnavljamo pokopališča, oni pa si bodo kupili jahto"

"Ko so ljudje v tako težkem čustvenem stanju, ljudje niso zmožni hoditi od enega do drugega ponudnika na prostem trgu," je izpostavil Robert Martinčič, direktor Javnega podjetja Žale, ki navaja, da so poslanci z novim zakonom tiste dejavnosti, ki prinašajo dobiček prepustili trgu, tiste, ki prinašajo izgubo, na primer 24-urno dežurno službo, pa so še vedno pustili v domeni javnih podjetjih.

Na Žalah pa so po besedah direktorja Martinčiča prav na račun bolj dobičkonostnih dejavnosti lahko vlagali v vzdrževanje pokopališč in izgradnjo novih vežic, fontan ... "Zasebna podjetja pa ga vlagajo v lasten žep, kar je sicer njihova pravica, ampak to pomni, da mi obnavljamo pokopališča, oni pa si bodo kupili jahto," je še izpostavil Martinčič, ki je ob tem navedel, da bo takšna ekonomija potrošnikom prinesla le zvišanje cen ali pa se bo standard storitev znižal. Logika, da bo prosti trg prinesel nižje cene, pa po njegovem ne zdrži, saj imajo Žale tudi do sedemkrat nižje cene kot nekatera zasebna podjetja v Mariboru.

Pomisleki se kar vrstijo ...

Pomisleke o novih spremembah je doslej izrazila že združenja občin in tudi Zveza potrošnikov Slovenije, kjer so izpostavili, da takšna sprostitev trga predstavlja celo neskladje z nekaterimi odločbami Ustavnega sodišča RS, ki je odločilo, da se pogrebna in pokopališka dejavnost zaradi pietetnih, zdravstvenih in sanitarno higienskih razlogov ne sme izvajati na prostem trgu.

Osnovne dejavnosti bi po njihovem mnenju po enaki ceni zagotavljati vsi izvajalci pogrebne in pokopališke dejavnosti, med tem ko naj potrošniki pri ostalih dejavnostih prosto izbirali.

Dan za varen avto

Komentarjev 7
  • Jaka Kranjski 15:45 30.julij 2017.

    Za pačilo pogreba bi morala poskrbeti država in ne svojci. Vsak državljan je s plačilom davkov v državno blagajno prinesel veliko denarja, ki ga sedaj naši državni uradniki veselo trošijo. In kdo ima največjo korist, ko umre upokojenec? država, ker ...prikaži več mu preneha plačevati tisto bogo pokojnino. POGREB BI MORAL BITI STROŠEK DRŽAVE!!!!

  • Ludvik Miholic 20:36 28.september 2016.

    nebodite neumni vsaj nedobite pepela od smrtnika ampak pepel od zadnjega mrtveca katerega sezgejo isti dan sem delal ta poklic 20 let pa vem kako gre nemore se pec ugasnik pri vsakem sezigu -amen verijocim

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:10 28.september 2016.

    pa glih to sem hotu napisat,jaz razmišljam tako da bi sin tako naredil in da si ne dela stroškov ki te orng po žepu udari,samo od mene in žene treba začeti