Slovenija
3698 ogledov

Bodo prebivalce Letuš preselili?

poplave Nazarje Profimedia
Stroka bo pripravila mnenje, ali je del Letuša po avgustovski vodni ujmi še primeren za bivanje.

Stroka naj bi ocenila, kje so smiselni protipoplavni ukrepi, od koder pa je bolje, da se ljudje umaknejo. Glavno vlogo pri morebitni preselitvi prebivalcev z območja bo odigrala tehnična pisarna, so za STA povedali na pristojnem ministrstvu.

Kot so spomnili na ministrstvu za naravne vire in prostor, bo tehnična pisarna z izpostavami vzpostavljena z interventnim zakonom, ki ga je DZ sprejel v četrtek, in z zakonom o obnovi po vodni ujmi, ki bo sprejet v prihodnjih tednih. Tehnična pisarna bo pomagala tako občinam kot fizičnim osebam pri projektiranju in izvedbi potrebnih postopkov.

Nadomestno lokacijo imajo

Na ministrstvu so opozorili, da bo treba za morebitno preselitev najti nadomestna zemljišča, potem pa pridobiti potrebna dovoljenja in strokovna zagotovila o njihovi varnosti. Treba bo oblikovati tudi dogovor s prebivalci, ki se želijo preseliti iz Letuša na primerno lokacijo. Ta naj bi bila v naselju Rakovlje, ki je tako kot Letuš v občini Braslovče.

"Nova lokacija mora biti strokovno pregledana in strokovno potrjena, da bo zagotovljena varnost. Vsekakor je treba narediti vse, da se podobni dogodki v prihodnosti ne bodo ponovili," so navedli na omenjenem ministrstvu.

Dodali, da gradbeni zakon že omogoča postavitev nadomestnih bivalnih stanovanjskih enot. Možno je tudi izvajanje takojšnje rekonstrukcije objektov. Z interventnim zakonom se bo ta možnost razširila tudi na rekonstrukcije zunaj starih dimenzij, in sicer ob nujni strokovni preveritvi glede na novo umestitev v prostoru.

Župan: Ne bomo dovolili polovičnih rešitev

Braslovški župan Tomaž Žohar je sicer v nedeljski izjavi za medije povedal, da je odločitev o morebitni preselitvi prebivalcev dela Letuša že v medresorskem usklajevanju.

"Naš cilj je zagotoviti kakovostno selitev v zdravo življenjsko okolje, nikakor ne bomo dovolili polovičnih rešitev ali selitev v geto naselja. Lokacijo za preselitev že imamo določeno, je poplavno in potresno varna, prav tako ni plazovita," je takrat dejal Žohar.

Opozoril je še, da je nujna tudi sanacija struge reke Savinje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • ferdopis59 10:33 03.september 2023.

    Delni oz. mogoče, cel problem graden na poplavnih območjih je po mojem mnenju na plečih države oz. državnih organov, ki portjujejo PON občin kar iz pisarne. Ti "strokovnjaki" BI MORALI opraviti fizični ogled na dejanski lokaciji, ki ga predlaga PON ...prikaži več opčine in potrditi ali zavrniti.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:53 03.september 2023.

    Aja, Slovence bomo preselili ? Kam ? V Afganistan, Maroko, Sirijo, Irak...ki bodo vsak čas prazni...

  • Avatar Zoran
    StarMačk 14:47 01.september 2023.

    Včasih se človek vpraša zakaj novinarski poklic zahteva univerzitetno izobrazbo, če pa nekateri novinarji ne obvladajo niti osnovnošolskih jezikovnih pravil!? "Bodo prebivalce Letuš preselili?" Kraj se imenuje Letuš, njegovi prebivalci pa so doma v Letušu! Torej bi se vprašanje iz ...prikaži več naslova moralo glasiti: Bodo prebivalce Letuša preselili! "Braslovški župan Tomaž Žohar je povedal, da je odločitev o morebitni preselitvi prebivalcev dela Letuša že v medresorskem usklajevanju"...