Slovenija
937 ogledov

Bodo prihodnji teden znova stavkali?

stavka zdravnikov
1/3
Anže Petkovšek
Fides v primeru, da dogovor z vladno stranjo ne bo dosežen, za prihodnji teden napoveduje začetek stavke do preklica.

Ob 12. uri se bodo na ministrstvu za zdravje začela pogajanja med vladno stranjo ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je v torek opozorilno stavkal. Sindikat sicer v primeru, da dogovor z vladno stranjo ne bo dosežen, za prihodnji teden napoveduje začetek stavke do preklica.

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Sindikat je po lastnih navedbah v torek dopoldne prejel vabilo na pogajanja ob 14. uri. Vladno stran so obvestili, da zaradi poteka stavke pogajanj v tem terminu ni možno izvesti, hkrati pa predlagali začetek pogajanj po 17.30. Nato pa so sporočili, da se bodo pogajanja zaradi objektivnih razlogov začela danes ob 12. uri.

Enodnevna opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov je v torek trajala od 7. do 21. ure. V tem času je delo potekalo v okrnjeni obliki, dopoldne pa so izpeljali tudi zbore stavkajočih, na katerih so predstavili svoje zahteve.

V Fidesu so ob tem vladno pogajalsko skupino prosili, da jim najpozneje do 9. ure pošlje protipredlog aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike ter k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, "da začnemo po vrstnem redu zapirati točke stavkovnih zahtev".

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V sindikatu si namreč želijo ureditev plač in plačnega sistema zdravnikov na način, ki bo ločen in neodvisen od splošnega sistema plač v javnem sektorju - nova ureditev bi se začela uporabljati najkasneje 1. julija 2024. Ob tem pa si želijo sprejetje dveh aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, v katerih bi določili karierno pot zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij.

Enodnevna opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov je v torek trajala od 7. do 21. ure. V tem času je delo potekalo v okrnjeni obliki, dopoldne pa so izpeljali tudi zbore stavkajočih, na katerih so predstavili svoje zahteve.

Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra lani, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo.

Sindikat bo oceno torkove opozorilne stavke predstavil na novinarski konferenci ob 10.30.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:02 10.januar 2024.

    Saj ves čas stavkajo.

  • Kmodri_ 17:30 10.januar 2024.

    A bo stavka popoldne? Aja, takrat fušajo za privatnike....

  • atamama 16:21 10.januar 2024.

    Nekako ne bo mira če se mi, raja ne bomo postavili zase.Problem je na ministrstvu za zdravje, zdravnik odloča o ekonomskih zadevah. ZZZS, zdravnik odloča o pritožbah, to ne gre. Pravnik ali mediator vidita zadeve drugače, nepristransko.Glede ideje o napotnicah ...prikaži več za v tujino, kalkulacija je 6000 oseb po jurja na mesec.To v bistvu preusmerimo v plačila potnih stroškov pacientov. Cene storitev pa so v določenam segmentu v tujini nižje. Samo zakkaj na MZZ nihče ne reagira? Hudiča, spet dr-ji v špilu??