Slovenija
26 ogledov

Bodo psi še lahko lajali?

pes Shutterstock
Danes je sindikat občinskih redarjev Slovenije na ustavno sodišče vložil presojo zakonitosti odloka o varstvu javnega reda in miru v občini Log - Dragomer. Ta naj bi psom prepovedala lajati.

Kot smo že pisali, odlok med drugim prepoveduje, da bi bile med 22. in 6. uro na prostem živali, ki bi z oglašanjem lahko motile občane pri nočnem počitku.

"Ta občina je predvsem podeželsko okolje, kjer imajo občani pred hišami pse. Ne predstavljamo si zapiranja teh psov v zaprte prostore. Z izvajanjem odloka bi v neugoden in smešen položaj spravili redarje in redarke, ki bi kaznovali zaradi kikirikanja petelinov," je na novinarski konferenci povedal svetovalec v predsedstvu sindikata Dejan Dušej.

Poleg omenjenega člena se zdijo sindikatu sporni tudi nekateri drugi. Globa za nedostojno vedenje je v odloku po besedah Dušeja višja, kot jo določa zakon o varstvu javnega reda in miru (v odloku 140 evrov, v zakonu pa 104,32 evra). Enako je tudi pri 7. členu, ki se nanaša na poškodovanje uradnega napisa, oznake ali odločbe, ki za pravno osebo ali samostojnega podjetnika posameznika ali posameznice, ki samostojno opravlja dejavnost, določa globo 630 evrov, zakon pa 417,29 evra. "To je verjetno zaradi polnjenja občinskega proračuna," je dejal Dušej.

Po njegovem mnenju odlok posega v delo redarjev in je preveč nedoločen, ker imajo občinski redarji na razpolago različne predpise. "V končni fazi to pomeni tudi veliko pravno negotovost za občane in tudi osebe, ki se bodo nahajale na tem območju."

Odlok naj se začasno odloži

Po besedah Kramarjeve so ob vložitvi presoje dodali tudi predlog, da se začasno zadrži izvajanje odloka, in sicer do dokončne odločitve sodišča. Nanjo bo sindikat lahko čakal tudi eno leto in pol, je povedala in dodala, da do sedaj od občine Log - Dragomer niso dobili nobenega odziva.

Kramarjeva je na novinarski konferenci opozorila še na nekatere primere pri delu redarjev v slovenskih občinah, ki posegajo v njihove pravice in pravice občanov. Primere po njenih besedah proučuje odvetniška družba Kanduti in partnerji, po proučitvi pa bodo ustrezno ukrepali.

Odvetnik Boris Kanduti je povedal, da so zasledili več primerov mobinga na delovnem mestu, redarji pa so sindikat opozorili tudi na to, da se plačilni nalogi, ki jih izdajo, pogosto izgubijo iz sistema. "Teh primerov ni malo, kar posledično pomeni, da nekdo te zadeve enostavno izbriše," je povedal in dodal, da redarji dobijo tudi usmeritve, na katerih ulicah lahko ukrepajo in na katerih ne. "Tak način dela je tako za redarje kot na splošno po naši oceni popolnoma nesprejemljiv," je dejal.

Komentarjev 2
  • Bizgec 18:33 02.december 2011.

    Oziroma, da bi prepovedali lajati vsem v parlamentu :)

  • 1111 17:37 02.december 2011.

    ...nekako tako, kot, da bi politikom prepovedali krast družbeno premoženje...