Slovenija
39 ogledov

"Ena od neumnosti ljudi"

pes Shutterstock
Petelinji amandma v času nočnega počitka zavezal gobce in kljune domačim živalim. Kos: Poanta ni v izrekanju glob. Valpatič: Živalim znova kratimo pravico.

"Seveda je možen izrek globe, kljub temu pa mislim, da ni poanta v izrekanju glob, ampak v tem, da se našteje neželena ravnanja in opozori na posebej problematična," bistvo odloka o varstvu javnega reda in miru Občine Log - Dragomer pojasnjuje direktor občinske uprave Andrej Kos.

Včeraj smo že pisali o alineji odloka, ki psom in drugim živalim med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj prepoveduje oglašanje, ki bi občane motilo pri nočnem počitku. Za lastnika oziroma skrbnika pa je zagrožena kazen 100 evrov.

Globa le kot skrajni ukrep

Na občini posebnega seznama živali, na katere se prepoved nočnega oglašanja nanaša, niso naredili. V razpravi so bili poleg psov omenjani še petelini – ta del odloka so poimenovali kar petelinji amandma. 

"Lahko bi bilo moteče lajanje psa, ampak tudi to redko, saj se praviloma ne oglašajo, razen kadar so izzvani. Sliši se mačke, kadar imajo svoje vaje, ampak to ni kak pretiran hrup, predvsem pa je vezan na krajše obdobje," pravi Kos in pojasni, da bi bilo edino smiselno, da se pri stalnem motečem oglašanju lastnika opozori, izrek globe pa bi moral biti skrajni ukrep.

Strinja se sicer, da bi se predpis lahko zlorabljal zaradi slabih medsoseskih odnosov, vendar to vidi le kot vrh ledene gore: "V skrajnem primeru bi bilo mogoče naročiti meritev hrupa."

Psu se oglašanja ne da prepovedati

"To je zopet ena izmed neumnosti ljudi. Živalim zopet jemljemo pravico, svobodo, nenazadnje tudi  pravico do oglašanja in sporazumevanja med sabo," pa opozarja  Stanko Valpatič, predsednik  Društva za osvoboditev živali in njihove pravice.

Dodaja, da je naloga vsakega lastnika, da razmisli, ali ima pogoje za določeno žival, in se po tehtnem  razmisleku odloči: "Noben lastnik pa svojemu psu ne more prepovedati, naj se ponoči ne oglaša. V genih ima oglašanje, ko na primer začuti nevarnost, čez noč jim tega ne moremo vzeti."


Komentarjev 16
  • Kaia Kaia 17:43 06.november 2011.

    civiliziran zahodnjak ala modrec ali Vesna. Domačinom to nikakor ni všeč. Tam so prosto živeče živali resnični kralji in kdaj pa kdaj je kdo tudi zalajal, pa nisem nikogar opazila, da bi se za to vznemirjal. Torej privarčujejo še za ...prikaži več telefon a ne gospa Vesna? Zavetišč, kjer bi si "sposobni" posamezniki polnili žepe z ogromnimi količinami davkoplačevalskega denarja nimajo, jih ne potrebujejo. Kolikšen prihranek. In kar je najpomebneje, živalim se tam godi prelepo, planet si enakovredno delijo z ljudmi, ne pa tako kot je pri nas, ko si dovolimo postavljati nad žival, sedaj nas moti celo že lajanje. Naslednji bo moteč dojenčkov jok itd, itd. Iztrbkov nisem videla nikjer, pa živali verjetno tudi iztrebljajo, a ne? Torej, pasji iztrebek razpade v nekaj dneh, medtem ko z vrečkami s katerimi moramo pobirati pasje iztrebke močno onesnažuje naš planet. Sprašujem: Kdo je že civiliziran in kdo barbar? Res so (ker se ne prištevam mednje) slovencelnji nekaj posebnega. Vse je preverljivo, Antal

  • Kaia Kaia 17:33 06.november 2011.

    Ravnokar prihajam iz "barbarske" Turčije. Zelo zanimivo. Njihov odnos do živali in upam si trditi da tako posledično tudi do ljudi je fascinanten. Predvsem psi in mačke, ki so prostoživeči so last države. Država poskrbi, da so cepljeni, čipirani, kastrirani, ...prikaži več sterilizirani,veterinarsko oskrbovani, imajo zagotovljeno hrano, vodo, prenočišče,...Prosto se sprehajajo po mestu, med ljudmi in med prometom pa v desetih dneh nisem videla niti ene živali povožene, bolne, prestrašene, pretepene. Vsi brez izjeme so v krasnem zdravstvenem stanju, lepo prehranjeni, poležujejo po parkih na pločnikih, na obali, se po potrebi skopajo, se prosto sprehajajo tudi po trgovinah, restavracijah, tudi hotelskih A kategorije, mirno jo odneseš v sobo, preganja jih nihče. Prav nasprotno, veliko njih se z njimi igra, jih boža, crklja, medtem ko se leno pretegujejo. Če si želiš posvojiti žival s ceste lahko to narediš v petih minutah v prvi veterinarski postaji, brez odvečnih ceremonij. Preganja jih kvečjemu kak "c

  • Avatar trot
    trot 15:47 05.november 2011.

    Take idiotsko tupoglupe zakone lahko predlaga človek ki nima razćiščenih pojmov sam sabo.