Slovenija
3796 ogledov

Bodo svetniki preprečili dvig socialne pomoči?

Miran Sečki, Samo Omrzel in Igor Velov Anže Petkovšek
Predlog veta na zakon, ki bi dvignil socialno pomoč, podpisalo 11 svetnikov.

Državni svet je začel obravnavo o odložilnem vetu na zakon, ki zvišuje znesek minimalnega osebnega dohodka z veljavnih 297 evrov na 385 evrov mesečno v letu 2018 oziroma na 331 evrov od leta 2019. "35 milijonov bo zagotovila agencija za investicije iz denarja, ki je načrtovan za obnovo cest. Kot direktor agencije za varnost prometa in predstavnik 11 lokalnih skupnosti ne morem podpreti te ideje," je povedal prvopodpisani pod predlog za veto Igor Velov.

Skupno naj bo za povečanje socialne pomoči potrebnih 50 milijonov evrov. Velov zato opozarja, da gre za nevarno igro in ljudem sporoča,  "da ne boste presenečeni, da se neke stvari ne da izpeljati."

Komisija za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, ki se je sestala pred sejo svetnikov, predloga o vetu ni podprla.

Sredstva bodo šla iz sredstev za ceste

Pod sklic za izredno sejo se je podpisalo 11 svetnikov, ki se ne strinjajo s tem, da se področje ureja parcialno oziroma: "Brez ustreznega dialoga z vsemi socialnimi partnerji, v naglici in v škodo drugih proračunskih porabnikov ter brez tehtnega premisleka, dogovora ali obrazložitve," so predlagatelji veta zapisali v obrazložitvi.

Po vladnem predlogu novele bi se znesek minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči z junijem zvišal z veljavnih 297 na 331 evrov. Levica pa je v DZ uspela z dopolnilom k vladnemu predlogu novele, po katerem bi znesek od začetka junija do konca leta znašal 385 evrov. V Levici so tako že pred uradnim sklicem seje DS pozvali k ohranitvi novele.

"Iz dopisa ministrstva za finance, je razvidno, da bodo sredstva, ki so potrebna za zagotovitev, dodatna sredstva, vzeta iz namenskih sredstev za cestno oziroma prometno infrastrukturo. In to gre za najmanj 35 milijonov letos, najmanj, lahko bo še več, in to se bo nadaljevalo, iz dopisa je tako razvidno, tudi vsaj v letu 2019. Tisto, kar mi želimo je, da se to področje uredi, celovito in predvsem z vnaprej jasnimi viri za javnofinančne posledice in s tem tehtnim premislekom, da ne bodo oškodovani drugi državljani oziroma vsi skupaj," je v oddaji Tarča pojasnil Velov, direktor agencije za varnost prometa, v državni svet pa je izvoljen kot predstavnik lokalnih interesov.

"Reveži nimajo denarja za registracijo avta"

"Reveži nimajo denarja za registracijo avtov. To ne pomeni, da gospodu odrekam pravice za svoj kos pogače v proračunu, a ne na plečih revežev. Kje je bil 30 novembra, ko so se dvigovale plače direktorjem javnih zavodov, a ste bili takrat proti? Kje ste bili, ko se je prejšnje leto dvakrat zvišala dohodnina za najbogatejše z javnofinančnim učinkom 80 milijonov evrov. Tiho. Kje ste bili?" je v oddaji Odmevi Velova spraševal Goran Lukič, predsednik Delavske svetovalnice.

Socialna pomoč bo ostala 297 evrov

"Nehajmo se sprenevedati, če bo jutri veto sprejet, je velika verjetnost, da bo cel zakon padel in moramo jasno povedati slovenski javnosti, kaj to pomeni. Ne bo 385 evrov socialna pomoč, ne bo 331 evrov, ampak bo 297 evrov. V imenu varnosti za cestni promet bo gospod Velov vzel revežu vsak mesec 88 evrov."

CSD Moste-Polje Potrjeno Slovenija Socialna pomoč bo po novem višja

Današnje glasovanje v državnem svetu naj bi bilo tajno. Če bo veto sprejet, bodo morali poslanci o zakonu odločati še enkrat, za potrditev pa bo potrebnih 46 glasov. Zadostne večine za potrditev pa v parlamentu verjetno ne bo mogoče zbrati.

V Levici so že pred uradnim sklicem seje državnega sveta pozvali k ohranitvi novele, saj je prav njihova poslanska skupina v DZ-ju uspela z dopolnilom k vladnemu predlogu. Znesek minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči bi po predlogu Levice od začetka junija do konca leta tako znašal 385 evrov, od leta 2019 pa 331 evrov, kar je skladno s predhodnim vladnim predlogom. Kot je na novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine Luka Mesec, želijo nekateri očitno rušiti novelo, ki bi denarno socialno pomoč dvignila za skoraj sto evrov, temu se bodo po njegovih besedah v Levici uprli, saj bi v tem primeru številni še naprej životarili.

Družina Predlog Slovenija Se obetajo spremembe pri otroškem dodatku?

 

Komentarjev 13
  • pje 16:20 25.april 2018.

    Če bi fovšija gorela bi cela Slovenija že zdavnaj zgorela. Ko bi bili pri zvišanju minamalca tako glasni tisti, ki ste tako proti socialni. Ko bi penzijonisti se prav zako borili za večjo pokojnino. Ne pljuvate čez socialno, kdo pa ...prikaži več koga sili, da mora delati za munimalca ha? Kaj pa tisti, ki hodijo v službe pa sploh ne vedo zakaj so v službi in kaj bi naj morali vedeti o delu, ki ga opravljajo? Teh je ogromno pa jamrajo. Sram naj bo vsakega, ki bi revežu še to vzel!

  • Avatar DragoKor
    DragoKor 16:10 25.april 2018.

    Lepo vas prosim ne mečite vse v en koš. Poznam človeka na socialni pomoči, je samski, na Zavodu za zaposlovanje, ker je podjetje propadlo. Ima 58 let. Nikakršni drugi prihodki, aktivno išče zaposlitev, ne glede na to kakšno je delo ...prikaži več (od komunale, hišnika, skladiščnika pa tako naprej ... ). Vsi so ga zavrnili (zaradi starosti), živi v podnajemniški sobi, zbolel za diabetesom. Od sociale plača najemnino (233 eur), kaj takemu človeku potem še ostane? Kot sosed mu pomagam, ali bi tudi vi pomagali?

  • miho 13:14 25.april 2018.

    Pa brez nenamenske porabe javnih sredstev.