Slovenija
24 ogledov

Bodo ure zamenjale mobilnike?

WMC tablični računalnik Aleksandar Lukić
Življenjski slog. Pred desetimi leti kot novost ponujali MMS, danes nujen hitri prenos podatkov.

Gedžeti. “Nov mobilni telefon nokia 3100 ponuja velik barvni zaslon, uporabo večpredstavnostnih sporočil (MMS), igre, VGA-kamero in shranitev približno 50 posnetih podob.” Tako se je glasila predstavitev enega od najbolj priljubljenih mobilnikov, ki smo jih uporabljali pred desetimi leti. Prek mobilnika se je bilo že mogoče povezati s spletom (prek WAP-protokola), večinoma pa smo ga uporabljali za glasovne klice in SMS-sporočila.

Nemoten spletni dostop

“Uporabniki želijo predvsem pametne mobilne telefone, ki omogočajo hitri prenos podatkov, s tem pa nemoten spletni dostop za uporabo e-pošte in družabnih omrežij, brskanja po spletu in izmenjavo multimedijskih vsebin,” našteva Nataša Osolnik s Telekoma Slovenije.

“Zametke naprav prihodnosti prikazujejo očala google glass in pametna ura samsung gear,” pa meni Lan Orthaber s Simobila. Kot dodaja, se tehnologije razvijajo v smeri “večpovezljivosti”, do storitev in vsebin bomo dostopali vedno in povsod, mobilnikov v današnji obliki pa verjetno ne bomo več uporabljali.

Človekovi podaljški

Nova tehnologija je pred desetimi leti obljubljala večjo svobodo, danes pa po besedah Brede Luthar s fakultete za družbene vede (FDV) vodi do človekove nenehne razpoložljivosti v vsakodnevnem življenju. “Gedžeti, kot so mobilni telefon, prenosni računalnik in ipad, prevzemajo vlogo človekovih podaljškov. To je še najočitnejše pri delu in poklicnem življenju ter prispeva k oblikovanju kulture hitrosti in takojšnosti,” pravi Lutharjeva.

Nove potrošniške navade

“Zadnje desetletje je bilo za potrošnike zagotovo pestro. Iz obdobja blaginje smo padli v obdobje krize. Vse to je v veliki meri vplivalo na življenjski slog in nakupovalne navade, in sicer v smeri vse manjše spontanosti in vse večje premišljenosti,” pa izpostavlja Breda Kutin z Zveze potrošnikov Slovenije.

Komentarjev 2
  • Robert Ceglar 10:15 10.november 2013.

    Vabim vse uporabnike Interneta,Pametnih telefonov, da se pridružite Perfect App-u brezplačno. Povabi le 10 članov, da zaslužite svoj_ mesečni dohodek! Tudi če ne želite zaslužiti se pridružite in uporabite čudovito App aplikacijo brezplačno: http://www.perfectapp.biz/?refid=e5fcd217... VSI, ki se pridružite dobite ...prikaži večite MESEČNO plačilo!

  • YASSIR 17:24 09.november 2013.

    En link o tedenskem pregledu finančnih trgih če koga zanimaDrugače je narejeno tako, da je za en indeks recimo DAX najboljših in najslabših 5 delnicpoglejte galerijo slik predvsemhttp://www.denarinfinance.com/?p=1187Je pa narejeno za cel kup indeksov ...prikaži večov ZDA Nasdaq in Dow Jones, francoski CAC, britanski FTSE, Nemški DAX, italijanski FTSE MiB, balkanske borze, kitajska brazilija in še kaj