Slovenija
28 ogledov

Bodoči šampioni že na snegu

sport 12.02.14. Nika Razinger, smucarka tekacica, olimpijske igre Soci, VIR: STA
1/4
sport 12.02.14. Nika Razinger, smucarka tekacica, olimpijske igre Soci, VIR: STA
Optimizem. Olimpijske kolajne dajejo nov zagon tako mladim kot trenerjem in spremljajočim strokovnim ekipam. Primerjava. Število mladih se je v nekaterih klubih podvojilo.

Zlata, srebrna in dve bronasti kolajni je izkupiček naših športnikov po petih tekmovalnih dneh v Sočiju. Po številu kolajn smo trenutno deveti od 88 držav, glede na število prebivalcev pa smo uvrščeni le za Norveško.

"Noro ... ne se razvadit'," je bila po zmagovalnem smuku nad slovenskimi dosežki vznesena Tina Maze. Toda glede na delo z mladimi v mladinskih klubih se lahko zgodi, da nas bodo nasledniki najuspešnejše zimske olimpijske generacije razvajali še naprej. Predvsem to velja za nordijske discipline.

Skakalci delajo dobro

"Seveda imamo med skakalci naslednike, tako fante kot punce. Imamo Ceneta Prevca, Anžeta Laniška, Anjo Javoršek," pravi Tomaž Verdnik, strokovni vodja panoge za skoke pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS). Odkar naši skakalci v zadnjih dveh sezonah dosegajo dobre rezultate, je zanimanja za skoke med mladimi še veliko več: "K nam prihajajo že zelo mladi fantje. Začenjajo pri šestih, sedmih letih. Po Sloveniji imamo več kot 30 klubov in tam delajo z mladimi zelo dobro. Imamo tudi državni panožni center. Talentov in volje do skakanja je trenutno dovolj." Verdnik nadaljuje, da je poleg rezultatov naših olimpijcev pomembno tudi, kakšna je zima: "Če zima ni bela, je zanimanja za skoke manj." Ampak od tega so odvisni vsi zimski športi, dodaja.

"Za tek se ne bojte"

Od olimpijskega brona Petre Majdič v Vancouvru gre tudi s tekom na smučeh v Sloveniji samo še navzgor. "Predvsem pri puncah. One lahko že na naslednji olimpijadi nadomestijo te, ki zmagujejo zdaj. Nika Razinger, mladinska prvakinja, pa je tako ali tako že v Sočiju," razlaga Jože Klemenčič, koordinator teka na smučeh pri SZS. Dodaja: "Za tek se ne bojte. Je pa v teh časih mladina rajši pred računalnikom, tako da jih je za vzdržljivostne športe teže navdušiti kot za druge."

Naša realnost je tudi, še pojasnjuje Klemenčič, da na vrh pridemo samo s posamezniki: "Mi nimamo takega nabora mladincev kot velesile. Težko bomo imeli denimo štafeto."

Cilj biatloncev zlato

"Po zadnjih uspehih naših biatloncev je opazen porast mladih tekmovalcev. Če jih je bilo prej na prvenstvih 30, jih je zdaj 60, 70," razlaga tudi Tomaž Šušteršič, tiskovni predstavnik biatloncev. Prepričan je, da se bo našel tudi naslednik Teje Gregorin, Jakova Faka in Klemena Bauerja. Mladi se kalijo v šoli biatlona, potem pa v mladinski reprezentanci. "Zdaj je mladih že toliko, da smo naredili dve skupini."

Bivša biatlonka Tadeja Brankovič Likozar pa komentira: "Uspehi naših biatloncev pomenijo nov začetek, ali pa bo vse skupaj propadlo." Pojasnjuje: "Nov začetek ali propad. Propad v smislu, da smo izpolnili željo po olimpijski kolajni in se bomo s tem zadovoljili." Na biatlonski zvezi pa verjamejo le v eno možnost: "Kolajna absolutno pomeni zagon. Ne samo mladim, celotnemu trenerskemu in strokovnemu timu. Z bronasto kolajno zagotovo še nismo dosegli cilja. Ko bomo dobili zlato olimpijsko kolajno, ga bomo. In morda bomo takrat lahko govorili o prelomnici."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.