Slovenija
6603 ogledov

Že prihodnje leto višja nadomestila, bistveno višja pomoč ob rojstvu

par kalkulator skrbi računanje
Nova opozicijska večina, nastala po prestopu Levice v opozicijo, izglasovala številne amandmaje, ki bodo vlado stali več milijonov.

Vlada Marjana Šarca je sredi novembra sprejela več ukrepov s katerimi je razveselila starše. Med drugimi spremembami zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, je tudi dvig najnižjega materinskega, starševskega in nadomestila v času skrbi za novorojenčka ter dvig starševskega dodatka, ki je namenjen nezaposlenim in materam študentkam.

Odbor za delo, družine in socialne zadeve je na današnji seji vladni zakon bistveno spremenil. V sedemnajstčlanskem in opozicija - odkar je na to stran stopila Levica, večino. Amandmaji so bili tako sprejeti z glasovi SDS, NSi in Levice. 

Višja izplačila že z januarjem

Najnižje nadomestilo materinski, očetovski in starševsko nadomestilo zdaj znaša 252,04 evra neto in bo višje za 150 evrov, kar pomeni, da bo znašalo 402 evra, kar je tudi višina socialne pomoči. Na enak znesek se dviguje tudi starševski dodatek za starše, ki niso upravičeni do materinskega, očetovskega oziroma starševskega nadomestila, ker niso bili zavarovani za starševsko varstvo v zadnjih treh letih vsaj 12 mesecev. Najpogosteje so to študentke in študenti.

Višja denarna pomoč ob rojstvu otroka

Z dopolnilom je uspela tudi stranka NSi. Opozicijska večina v odboru je tako podprla amandma NSi po katerem bo denarna pomoč ob rojstvu otroka bistveno višja, iz 280 evrov na 500 evrov. Vlada sicer predlaga, da denarna pomoč ob rojstvu otroka ostane 280 evrv. Pomoč naj bila v prihodnje izplačana v denarju in ne v obliki dobroimetja.

Več očetovskega dopusta

Zakon predvideva tudi, da se očetom ob rojstvu dvojčkov ali več hkrati živorojenih otrok očetovski dopust podaljša za dodatnih deset dni za vsakega otroka. Očetovski dopust se podaljša za dodatnih deset dni za vsakega nadaljnjega otroka tudi ob posvojitvi dvojčkov ali več otrok hkrati.

Pravica do starševskega dopusta se po predlogu uvaja tudi za rejnike, kadar je v rejniško družino nameščen otrok, starejši od 11 mesecev in še ni zaključil prvega razreda osnovne šole. Rejnik je upravičen do 30 dni starševskega dopusta.

Nadomestila se bodo  po novem usklajevala

V SDS so se z vloženim dopolnilom, ki ga je odbor prav tako sprejel, zavzeli, da se materinsko, očetovsko in starševsko nadomestilo ter nadomestilo v času odmora za dojenje usklajujejo. Ministrstvo kot razlog za neusklajevanje navaja, da upravičenec prejema nadomestilo v višini sto odstotkov plače zadnjih mesecev in bi ob usklajevanju prejel višje nadomestilo od plače, je spomnila Karmen Furman iz SDS. Vendar je tak razlog po njenih besedah neutemeljen, ker nadomestila prejema zaradi zavarovalnega principa, kjer se vsi prejemki usklajujejo.

Bo parlament tak zakon potrdil?

Izplačevanje višjih nadomestil in dodatkov dve leti prej kot predvideno bi prineslo finančne posledice, prav tako višja pomoč ob rojstvu otroka, dvig na petsto evrov bi glede na število upravičencev iz leta 2018 znašal štiri milijone evrov. Ali bodo dopolnila dejansko uveljavljena, bo znano sprejetju zakona na seji državnega zbora.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Kseliessa
    Kseliessa 23:52 04.december 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com