Slovenija
2199 ogledov

Bodočim vojakom bi ponudili tako denarno nagrado

slovenska vojska Saša Despot
S posebno uredbo bi vlada drugače poskrbela za finančno motivacijo slovenskih vojakov.

Negativen trend kadrovske popolnitve Slovenske vojske je vlado spodbudil k iskanju rešitve za ta problem. Temu sledi tudi nov predlog Uredbe o posebnih denarnih nagradah ob sklenitvi in podaljšanju pogodbe o zaposlitvi v Slovenski vojski, ki po prepričanju vlade ustrezneje ureja denarne nagrade ob zaposlitvi ter podaljšanju pogodbe. Predlog je bil poslan v medresorsko usklajevanje. 

Predlog predvideva, da bi bile do posebne denarne nagrade upravičene vse vojaške osebe, ki imajo prvo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za določen čas za najmanj pet let. Posebna denarna nagrada bi se izplačala tudi ob podaljšanju pogodbe o zaposlitvi za določen čas za vsako leto opravljanja vojaške službe, ne glede na to, za kakšno obdobje se sklene pogodba o zaposlitvi. 

Spremenila bi se tudi dinamika izplačevanja nagrade, in sicer tako, da bi se ta izplačevala postopno, ob zaključku vsakega leta in ne na začetku kot do zdaj. 

Posebno denarno nagrado v višini petih povprečnih bruto plač na zaposlenega bi prejeli tudi tisti, ki bi sklenili pogodbo o zaposlitvi v Slovenski vojski za popolnitev začasne enote ali druge sestave, ki bo napotena na opravljanje vojaške službe izven države in je ni mogoče popolniti s pripadniki stalne sestave ali pogodbenimi pripadniki rezervne sestave Slovenske vojske. 

slovenska vojska Slovenija Slovenska vojska ponuja 230 štipendij

Kaj predvideva uredba?

Denarna nagrada v višini ene povprečne bruto plače na zaposlenega v Sloveniji se izplača ob prvi sklenitvi pogodbe o zaposlitvi v Slovenski vojski za najmanj pet let. Izplačilo se izvede naslednji mesec po uspešno končanem temeljnem vojaško strokovnem usposabljanju, če nima zaposleni odsluženega vojaškega roka, ali ob nastopu vojaške službe, če ima odslužen vojaški rok. 

V času, ko ima vojak sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za najmanj pet let, se mu enkrat letno izplačuje še posebna denarna nagrada v višini ene povprečne bruto plače na zaposlenega. Nagrada se izplačuje enkrat letno, in sicer naslednji mesec po vsakem končanem letu opravljanja vojaške službe. 

vojak | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kdor sklene pogodbo o zaposlitvi za deset let, dobi mesec po končanem desetem letu opravljanja službe posebno denarno nagrado v višini dveh povprečnih bruto plač na zaposlenega. 

Do posebne denarne nagrade v višini ene povprečne bruto plače so upravičeni tudi tisti, ki sklenejo pogodbo o zaposlitvi v začasni enoti ali drugi operativni sestavi. Mesec dni po prenehanju pogodbe o zaposlitvi pa dobijo še posebno denarno nagrado v višini štirih povprečnih bruto plač. 

Posebno denarno nagrado bi izplačali tudi ob podaljšanju pogodbe o zaposlitvi za določen čas za vsako leto opravljanja vojaške službe. 

Nagrada tudi za že zaposlene

Vsi tisti, ki bodo ob uveljavitvi uredbe že zaposleni v Slovenski vojski, bi po tem predlogu v treh mesecih od uveljavitve uredbe prejeli izplačilo posebne denarne nagrade v višini ene bruto plače. Po tem pa mesec po vsakem zaključenem letu še nagrado v višini ene bruto plače do izteka pogodbe o zaposlitvi. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 4
  • leonardo 13:06 31.julij 2019.

    In ko odslužiš teh 10 let v vojski? Greš v penzijo? Kdo bo starega odsluženega vojaka še zaposlil? Vsi ne bodo ostali v vojski in postali generali, mislim! Kar pa se tiče sindikalista, ki je protestno odkorakal? Prepričan sem, da ...prikaži večda v vojski ne more biti sindikalist tisti, ki bo odločal ampak general, kajne. In kakšni novinarji, lepo prosim!Človek, ki gobca v vojaški službi naj si ne išče tam službe!!!!Mogoče bo imel prostor pri Šišku v vardi, pa dvomim!

  • 1537a9d7678739ca80df4bd60c9c52856f6ba1bf 10:56 31.julij 2019.

    spet jebete folk, vsak mesec visja plača in to redno neto 2000 evrov ali več banda lopovska, ni vredno nosit glavo naprodaj za vsranih 800 evrov