Slovenija
75012 ogledov

Bogatašem odklenkalo, za svoj luksuz ne morejo več izkoriščati otrok

Porsche panamera GTS
1/2
Porsche
Država je z eno enostavno spremembo stopila na prste bogatašem, ki so v preteklih letih dobivali vrnjenega po 40 tisoč evrov davka na motorna vozila.

Družine s tremi otroki so ob prvi registraciji vozila v Sloveniji upravičene do vračila davka na motorna vozila. V preteklih letih smo poročali o visokih vračilih za luksuzna vozila. Tako je na primer država v letu 2019 vrnila skoraj 40 tisoč evrov davka za panamero GTS sport turismo, "družinski" avto, ki ima končno hitrost 289 kilometrov na uro, pa med 10 in 15 tisoč evrov za porsche cayenne III, audi Q7 45 TDI 4tiptronic, mercedes E43 AMG 4M in mercedes GL 350. Leto prej smo ob nakupu mercedesa G 63 neki družini vrnili skoraj 45 tisoč evrov.

mitsubishi pajero | Avtor: Mitsubishi Mitsubishi

A ti časi so mimo. Lani je bilo najvišje vračilo osem tisoč evrov za mitsubishi pajero 3,5, sledi tri tisoč evrov vračila za mercedes 250 d 4matic avantgarde. Zadnji na seznamu petih najvišjih vračil DMV lani je ford galaxy 1,5 s 1754 evri vrnjenega davka. Leta 2019 je bilo peto najvišje vračilo 11.500 evrov. Medtem ko je leta 2019 država za pet najvišjih vračil nakazala več kot 92 tisoč evrov davka, ga je lani le 17 tisočakov.

Država je namreč spremenila način obračunavanja davka in ukinila dodatni DMV na veliko prostornino motorja, hkrati pa določila, da je vračilo oziroma oprostitev DMV mogoče uveljaviti le za vozila, ki imajo moč motorja do vključno 150 kilovatov.

Država je tako lani vrnila le 114 tisoč evrov davka, kar je le petina zneska iz leta 2019. Svoje je sicer prispevalo tudi precej nižje število vlog za vračilo oziroma oprostitev DMV. Lani jih je bilo skupaj 461, leta 2021 554, leta 2019 pa skoraj dvakrat toliko, kar 1077.

Skladno s prvim odstavkom 18. člena ZDMV-1 je oprostitev (vračilo) DMV možno uveljaviti za vozila, ki so nabavljena za prevoz velikih družin, ki imajo tri ali več otrok, in sicer največ od enega motornega vozila, ki ima poleg voznikovega še štiri ali več sedežev in moč motorja do vključno 150 kW, ki ga največ enkrat v treh letih kupi eden izmed staršev v družini, ki ima na dan nakupa, prenosa prebivališča v Republiko Slovenijo ali uvoza motornega vozila, po predpisih o prijavi prebivališča prijavljen isti naslov stalnega prebivališča kot trije ali več otrok, ki še niso dopolnili 18 let ali še niso pred 18. letom pridobili popolno poslovno sposobnost.

Največkrat se je davek na motorna vozila lani vrnil za volksvagnov model touran. 

Načeloma se ob nakupu novega vozila davek vrne, ob "uvozu" iz druge države EU pa se družino z vsaj tremi otroki oprosti plačila davka na motorna vozila. Statistike, za katere modele je bilo največ oprostitev, pa finančna uprava ne vodi. Lani je bilo takih primerov 72. 

Ta ugodnost za velike družine je sicer nekoliko problematična, saj pripada le tistim, ki si lahko privoščijo nakup novega avta ali pa avto pripeljejo iz druge države EU. Kdor rabljen avto kupi v Sloveniji, vračila DMV ne dobi. Vse velike družine dobijo dodatek za veliko družino, ki se navadno izplača aprila. Lani je znašal 424,30 evra za družine s tremi otroki in 515,60 evra za družine s štirimi ali več otroki. Velikih družin je pri nas okrog 33 tisoč. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 22
  • robert73 16:16 20.marec 2023.

    Ja zdaj se bodo "bogati" razmnoževali počasneje kot revni...samo revni težko poskrbijo za svoj prirastek, bogati pa sami dobroi poskrbijo, zato jih nima smisla kaznovati.

  • Avatar Leon
    Leon 13:03 20.marec 2023.

    Kmet iz Prekmurja dobi subvencije za nakup Porscheja .

  • lojs 10:40 20.marec 2023.

    v primerjavi z milijoni, ki se talajo neutrudnim kolesarjem in ostalim aktivistom, je teh 40jurjev pravi drobižek ... se pa vidi, da bo mnogo naivnih svobodnjakov spet potešenih s tem ukrepom ... groteska