Slovenija
93535 ogledov

Država eni veliki družini nakazala 40 tisoč evrov

denar bankovci finance
1/2
Boštjan Tacol
Dodatek za velike družine je približno 400 evrov, a lani je država eni veliki družini nakazala skoraj 40 tisoč evrov.

Družina, ki ima vsaj tri otroke, je namreč dobila nakazanih 39.711 evrov, ker je kupila porsche panamero GTS sport turismo, država pa ji je skladno s predpisi vrnila plačani davek na motorna vozila.

Vračilo davka na motorna vozila pripada velikim družinam ob nakupu novega avtomobila oziroma ob prvi registraciji rabljenega vozila v Sloveniji, v tem primeru govorimo o oprostitvi plačila in ne o vračilu plačanega davka.

Povprečno vračilo davka je bilo lani 842 evrov, ob nakupu megane scenica so velike družine dobile vrnjenih povprečno 215 evrov, ob nakupu tourana pa 260. Zato v oči toliko bolj bodejo zneski, vrnjeni za luksuzne avtomobile. Najvišje je bilo vračilo za omenjeno panamero s štirilitrskim motorjem, ki stanejo od 215 tisoč evrov naprej. Ta družinski avto ima končno hitrost 289 kilometrov na uro, do sto kilometrov na uro pospeši v 4,1 sekunde. Na seznamu sledijo porsche Cayenne III, audi Q7 45 TDI 4tiptronic, mercedes E43 AMG 4M in mercedes GL 350.

Pet najvišjih vračil je znašalo skupaj več kot 92 tisoč evrov, kar je osmina vsega denarja, ki ga je država vračala 844 družinam, ki so dale vlogo za vračilo davka. Povedano drugače, za 0,6 odstotka prosilcev smo porabili 13 odstotkov vsega denarja.

Omejitev na 204 konje je za zdaj padla v vodo

Osnutek sprememb zakona o davku na motorna vozila je predvideval, da bi se davek velikim družinam vračal le za vozila, ki imajo manj kot 150 kilovatov (204 konjev) moči. Za primerjavo, panamera GTS ima 460 konjskih moči. Zaradi padca vlade so načrtovane spremembe padle v vodo, na ministrstvu za finance, ki ga zdaj vodi Andrej Šircelj, pa pravijo, da v tem obdobju prioritetno urejajo vsebine, vezane na odpravljanje posledic epidemije covida-19. Takoj po koncu kriznih razmer pa bodo pristopili k nadaljnjim postopkom glede prenove zakona o davku na motorna vozila, obljubljajo.

To je precej nujno, saj se bodo prihodnje leto pri obračunu davka upoštevale meritve izpustov po novih standardih, zaradi občutno višjih rezultatov pa bi se zvišal davek in podražili novi avtomobili.

Število vlog se povečuje

Poleg zahtev za vračilo se povečuje tudi število vlog za oprostitev plačila davka. Te pridejo v poštev v primeru, če velika družina (rabljen) avtomobil pripelje iz druge države in ga prvič registrira v Sloveniji.

Leta 2013 je bilo takih družin le 91, lani pa že 233, kar je 2,5-krat več. Sklepati je mogoče, da si večina velikih družin ne more privoščiti nakupa novega avtomobila. Dodatek za veliko družino letno prejme več kot 25 tisoč družin, vračilo davka pa je v zadnjih sedmih letih skupaj uveljavilo 5870 družin, kar je manj kot četrtina. Povedano drugače, več kot tri četrtine velikih družin od tega ukrepa nima nič. Ob tem velja opozoriti, da so premožne družine v tem obdobju oprostitev lahko uveljavile dvakrat, saj mora velika družina avtomobil imeti tri leta, potem pa ga lahko proda in znova uveljavlja vračilo davka.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve na ta ukrep, ki se nanaša na na velike družine, nimajo komentarja. Odgovorili so nam, naj se obrnemo na pristojno ministrstvo, to je ministrstvo za finance.

Predsednik društva družinska pobuda Tomaž Merše je že lani, ko smo poročali o rekordnih vračilih davka na motorja vozila, dejal, da so bolj smiselni ukrepi, od katerih ima korist čim več družin, ne le tiste, ki si lahko privoščijo nov avto. "Morda bi bilo boljše, če bi polovično oprostitev cestne takse, ki se plača ob registraciji avte, razširili še na družine s tremi otroki. Zdaj so do polovične oprostitve te takse upravičene družine s štirimi ali več otroki," je povedal Merše.

Na seznamu vozil, za katera se najpogosteje vrača davek na motorna vozila, so tipični družinski avtomobili: touran, sharan, scenic, C4 picasso oziroma space tourer in S-max, lani so bili na seznamu tudi škoda kodiaq, berlingo, passat, alhambra in VW multivan. 

 

janez.zalaznik@zurnal24.si

 

Komentarjev 25
  • vera23 09:58 13.maj 2020.

    Če bi zakon pisali s pametjo in odgovornostjo, bi postavili limit v rangu nekega normalno potrebnega avtomobila. Ni si ga verjetno pisal ta, ki ga je izkoristil. No, mogoče tudi, kaj se ve....

  • kapibara 09:44 13.maj 2020.

    Mi čakalci, smo dobili 80%plači, katera je krepko padla pod prejemek, upokojencev in socialcev ( vse skupaj).. Pa smo tudi morali na zalogo kupovat- plačevat..

  • kapibara 09:39 13.maj 2020.

    Že dolgo pravim: Žal ima SLO PRE obilno in PRE ohlapno socialno politiko.. !!