Slovenija
3930 ogledov

Priznal, da nima pojma, pa so ga vseeno imenovali za direktorja

Dimitrij Rupel Dejan Mijović
Vlada je na seji za vršilca direktorja Javne agencije za knjigo (Jak) imenovala Dimitrija Rupla, in sicer od 2. junija do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem natečaju, vendar najdlje do 1. decembra.

Dimitrij Rupel bo na položaju naledil Sebastjana Eržena, ki se mu vedejevstvo izteče 1. junija. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se Rupel ponaša z vrhunskimi domačimi in mednarodnimi strokovnimi, znanstvenimi in političnimi referencami. Je avtor več kot 100 izvirnih znanstvenih in strokovnih člankov oz. samostojnih poglavij v monografskih publikacijah, skoraj 40 recenzij in kritik, več kot 20 strokovnih monografij in vrste leposlovnih umetniških del, je našteto.

Na vladi izpostavljajo tudi njegove dolgoletne poslovne in vodstvene izkušnje, saj je poleg ministrskih, diplomatskih in znanstvenih položajev kot rektor vodil največjo osrednjo zasebno družboslovno univerzo Novo univerzo, so spomnili. Zato menijo, da bo zaradi svojih bogatih mednarodnih izkušenj in povezav "zlahka vzpostavil dobro izhodišče za uspešno izvedbo častnega gostiteljstva Slovenije na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2023".

V sklepu o ustanovitvi Jaka je zapisano, da direktorja javne agencije imenuje vlada na predlog sveta po izvedenem javnem natečaju. Svet Jaka je javni natečaj za mesto direktorja javne agencije za knjigo objavil 5. februarja, rok za prijavo je bil 8. marec. Na razpisu ni bil izbran nihče, zato je razpis ponovljen. V izogib brezvladju v času, ko bo potekal razpis, je svet soglasno sklenil, da vladi za novega v.d. direktorja Jaka predlaga Rupla.

Dimitrij Rupel Slovenija Rupel s svojimi ambicijami šokiral mnoge

Predlog je v javnost prišel v prvi polovici maja. Rupel je tedaj za STA potrdil, da ga takšno delo zanima. "Moram videti, kakšna bo zdaj situacija. Nekaj vem o knjigah, nisem pa strokovnjak za te urade, ki se s knjigami ukvarjajo pri nas," je pred desetimi dnevi dejal za Radijski dnevnik in dodal, da ga položaj zanima predvsem zaradi častnega gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Predlog je naletel na različne odzive. Med ostrimi kritiki je bil koordinator Levice Luka Mesec, po čigar mnenju si Rupel "od tega dela obeta sinekuro, dobro plačo in nekaj potovanj po Evropi".

Vlada je v svet Jak kot predstavnika ustanovitelja imenovala Damjana Damjanoviča, in sicer za preostanek mandata sveta agencije, do 17. oktobra 2023. Imenovala ga je, ker je dosedanji predstavnik ustanovitelja v svetu Sebastjan Eržen novembra lani podal pisno zahtevo za razrešitev z mesta člana sveta, so zapisali na vladnem uradu za komuniciranje. Damjanovič je od marca v. d. generalnega direktorja direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu za kulturo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • jakec42 09:00 21.maj 2021.

    Pri nas veliko državnih direktorjev nima pojma,pa še veliko drugih zraven!So pa poslušni šefu!

  • Avatar Leon
    Leon 12:38 20.maj 2021.

    V državi z narcisoidnim bolnikom in slovenskim pacientom je to normalno .

  • bogdan76 11:17 20.maj 2021.

    Čenisi levičar si sigurno butljc logika hostarjev ker sobili nepismeni.