Slovenija
9 ogledov

Bogatenje vodilnih

Julijana Bizjak Mlakar in Andrej Magajna (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Poslanka SD Julijana Bizjak Mlakar proti vladi: “To bo razkroj socialne države.”

Nasprotovanje. “Če bo šel zakon o izvajanju dejavnosti splošnega pomena skozi, bodo ljudje videli, kaj pomeni biti brez socialne varnosti,” je prepričana poslanka SD Julijana Bizjak Mlakar. S tem zakonom hoče vlada urediti področje javnih zavodov, kjer zdaj po njihovem mnenju vlada precejšnja zmeda.

Služijo lekarne in raziskovalci

Javni zavodi so leta 2009 prejeli okoli 5,3 milijarde evrov; 76 odstotkov denarja so dobili iz javnih sredstev, 16 odstotkov iz nejavnih, šest odstotkov prihodkov pa so ustvarili s tržno dejavnostjo. S tržno prodajo blaga in storitev so najbolj bogateli javni zavodi s področja raziskovanja in lekarništva. Najmanj tržnih dejavnosti je na področju socialnega varstva. Veljavna ureditev ne postavlja jasne razmejitve med tržno in zasebno dejavnostjo, posledica česar je po mnenju pripravljalcev zakona tudi ekspanzija tržnih dejavnosti na račun javnih storitev.

Tržno bo izrinjalo javno

Zakon določa, da se lahko presežek iz tržne dejavnosti porablja za plače in nagrade uprav ter nadzornih svetov,” razlaga Bizjak Mlakarjeva. Kot je prepričana, bo prav to motiviralo vodilne, da bodo povečevali obseg tržne dejavnosti, to pa bi bilo po njenem mnenju “izrinjanje javne dejavnosti na področju šolstva, zdravstva in sociale – in to v škodo prebivalcev”. Na ministrstvu za javno upravo kritike zavračajo, saj menijo, da “trditve glede komercializacije javnih zavodov nimajo nobene podlage v zakonu”. Trdijo, da ta natančno ureja pravila, s katerimi je “zaščiten javni interes in so preprečene možne zlorabe javnih sredstev v zasebne namene”.

“Proti je pol Slovenije”

Z ministrstvom se strinja tudi predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ki je zakon podprl. “Prvi osnutek je res imel elemente komercializacije, a se je prek pogajanj spremenil tako, da za bojazni o prevladi tržne nad javno dejavnostjo ni opravičljivih razlogov,” pravi. Ker pa zakonu med drugim nasprotujejo upokojenci, invalidi, občine in številni drugi sindikati, je Bizjak Mlakarjeva prepričana, da je “proti zakonu 800 tisoč ljudi”. Predstavitev mnenj se bo v državnem zboru začela jutri, nato pa bodo zakon obravnavali poslanci.

Komentarjev 1