Slovenija
24 ogledov

Bohinc ne bo ustavni sodnik

Rado Bohinc (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Rado Bohinc v državnem zboru ni dobil potrebnih 46 glasov podpore za imenovanje na mesto ustavnega sodnika.

Za je glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 39. Za izvolitev bi potreboval glasove večine vseh poslancev, torej najmanj 46. Na tajnem glasovanju so mu tako za potrditev zmanjkali trije poslanski glasovi.

Radu Bohincu, ki ga DZ danes ni potrdil za ustavnega sodnika, je "žal, da je politična razklanost DZ tolikšna, da je prišlo do take odločitve". Prav tako obžaluje, da "se je nasedlo nekaterim neresnicam". Takega izida ni pričakoval, saj so mu številni napovedali podporo; "očitno tudi tisti, ki mi je niso dali", je dejal Bohinc. Ni želel špekulirati o tem, ali bi bilo glasovanje drugačno, če bi bilo javno. Obžaloval je, ker so po njegovi oceni nekateri nasedli neresnicam o njegovi politični opredeljenosti.

Po glasovanju v DZ je zanikal številne očitke. Kot pravi, nikdar ni sodeloval v kakšni aktivnosti proti osamosvojitvi Slovenije. Socialdemokratska unija je bila stranka, ki je zagovarjala osamosvojitev Slovenije in ni nasprotovala plebiscitu. Zavrnil je tudi očitke o neizvrševanju odločbe ustavnega sodišča glede izbrisanih in trditve glede interpelacije zoper njega v času, ko je bil minister za notranje zadeve.

Neuglašena koalicija
V koaliciji so nad odločitvijo poslancev, da Rada Bohinca ne imenujejo za ustavnega sodnika, razočarani in presenečeni, saj je bilo ob glasovanju prisotnih dovolj njihovih poslancev. Po mnenju Bojana Kontiča (SD) to kaže, da koalicija ne deluje tako, kot bi morala. Takšen izid glasovanja "priča o tem, da pogovori znotraj koalicije niso iskreni", je v izjavi za medije ocenil Kontič. Tudi po besedah Antona Anderliča iz LDS je presenetljivo, da se nekaj javno govori, na tajnem glasovanju pa ravna drugače. "Ko predlog po vseh teh sitih pride v DZ, ni veliko prostora za še dodatno oporekanje," ocenjuje poslanec.

 

Nekdo je malo zamočil.
Poslanec DeSUS-a Matjaž Zanoškar je glasovanje ocenil kot zanimivo.

Da je koalicija neuglašena, menita Jože Tanko (SDS) in Radovan Žerjav (SLS), v obeh strankah pa so z odločitvijo zadovoljni. Žerjav pravi, da na mestih ustavnih sodnikov potrebujemo ljudi, ki niso tako politično kontaminirani, kot je Bohinc. Meni pa, da bi "znalo biti" glasovanje drugačno, če bi bilo javno. Nad glasovanjem DZ ni presenečen Zmago Jelinčič (SNS), "saj je perverzno, da za ustavnega sodnika kandidira nekdo, ki je bil proti osamosvojitvi Slovenije".

Nasprotovala je opozicija
Bohinca je predlagal predsednik države Danilo Türk, kandidaturo je potrdila tudi mandatno-volilna komisija. Türk se je za Bohinca odločil na podlagi izpolnjevanja zakonsko določenih pogojev kot tudi strokovnih referenc.

Medtem ko so podporo Bohinčevi kandidaturi napovedovali v koaliciji, pa je naletela na ostro nasprotovanje opozicije, predvsem SDS in SNS. Očitali so mu namreč, da je opravljal pomembne politične funkcije v času nekdanje Jugoslavije, ko je bil minister za notranje zadeve, pa je izbrisanim izdajal odločbe brez pravne podlage.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.