Slovenija
27 ogledov

Bohincu 9 glasov podpore

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Mandatno-volilna komisija DZ obravnava predlog predsednika republike za izvolitev Rada Bohinca na mesto sodnika Ustavnega sodišča RS. Z 9 glasovi za in 5 glasovi proti so sprejeli predlagani sklep.

Na seji mandatno-volilne komisije državnega zbora so se odločili podpreti kandidaturo Rada Bohinca za ustavnega sodnika. Devet članov je predlog podprlo, pet jih je bilo proti.

 

Po pričakovanju so si bila mnenja o ustreznosti Bohinca precej nasprotujoča.

Jože Tanko, SDS, je predlog ocenil kot precej pomanjkljiv, saj iz biografije niso razvidni vsi podatki iz kandidatove zgodovine. V stranki se zato sprašujejo, ali je ta predlog prirejen oziroma nepopoln. Zanimiva se jim zdi njegova vloga pri reševanju problematike izbrisanih. 

 

Podpredsednik Ivan Grill je predlog ocenil kot nenavaden. Vprašal se je, kdo lahko zagotavlja neodvisno sodstvo. Sodniki naj bi bili politično neopredeljeni ali nevtralni. Predlogi predsednika države kažejo ravno nasprotno, saj ves čas predlaga politično obremenjene.

Miran Potrč, SD, bo predlog podprl, ker ga ocenjuje kot dobrega. Predlog bo podprl tudi Dušan Kumer, SD, ki ocenjuje, da gre za strokovno izjemno močnega kandidata.

Cvetka Zalokar Oražem, Zares, opozarja, da v Sloveniji ni velike izbire za ustavne sodnike. Na ustavnem sodišču so vedno bili zelo politično profilirani ljudje, je dejala in kot primer navedla Lovra Šturma, Rajka Pirnata in Toneta Jerovška. 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.