Slovenija
7255 ogledov

Bohinj: Voda se je dvignila za meter in pol in še narašča!

Bohinj Arso
V Posočju se reke umirjajo, drugače je na območju Bohinja in v južni Sloveniji.

"Gladina Bohinjskega jezera je v zadnjih dveh dneh narasla za dober meter in pol in še narašča," je Agencija za okolje napisala na Twitterju. "V zaledju jezera je v tem času ponekod padlo tudi prek 400 milimetrov dežja."

Za primerjavo, v poplavah leta 2009 je gladina Bohinjskega jezera (vodomerna postaja sv. Duh) narasla za tri metre. 

Opozarjajo pred nalivi

Agencija za okolje opozarja, da do torka pozno zvečer pričakujemo obilnejše padavine z dolgotrajnimi nalivi. "Krajevno bo v zahodni, osrednji, južni in jugovzhodni Sloveniji predvidoma padlo od 50 do okoli 100 l/m2, v Julijskih Alpah lokalno do okoli 150 l/m2, drugod pa od 20 do okoli 50 l/m2 dežja," pišejo pri Arsu.

Oranžni alarm | Avtor: Arso Arso

Po zadnjih podatkih Arsa se reke v zgornjem Posočju umirjajo, naraščajo pa reke na območju Bohinja. "Glavnina padavin se je sedaj pomaknila v južno Slovenijo," pišejo pri Arsu. "Tudi tam reke naraščajo, možna so razlivanja."

Popoldne bo po napovedih oblačno s pogostimi padavinami, predvsem na zahodu bodo nevihte, krajevno tudi dolgotrajnejši nalivi. "Pihal bo okrepljen južni do jugozahodni veter, ob morju jugo," napovedujejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17, na Primorskem do 20 stopinj Celzija."

Ponoči bo dež ponehal

V prvem delu noči bo dež večinoma ponehal.

Jutri bo na vzhodu deloma sončno in povečini suho vreme, drugod bodo občasno krajevne padavine, deloma plohe, na zahodu tudi kakšna nevihta. "Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 10, ob morju okoli 13, najvišje dnevne od 11 do 17, v Gornjesavski dolini okoli 7 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu.

V četrtek bo več sončnega vremena, nastale bodo le posamezne plohe. V petek bo v zahodnih krajih oblačno s padavinami, na vzhodu bo deloma sončno in v glavnem suho.

Jesen Jesensko Slovenija Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do sredine novembra

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

"Nad Evropo je obsežno območje nizkega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Vremenska fronta je dosegla severno Sredozemlje in vzhodni del Alp. Z močnim jugozahodnikom priteka k nam precej vlažen in razmeroma topel zrak."

Od 9. do 14. novembra

Naši kraji bodo pod vplivom južnih do jugozahodnih višinskih vetrov, k nam bo pritekal razmeroma vlažen in za ta letni čas ne prav hladen zrak.

Prevladovalo bo oblačno vreme z občasnimi padavinami, ki jih bo predvidoma največ med ponedeljkom in sredo. "Več dežja bo v zahodni in južni Sloveniji," še pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo okoli 10 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.