Slovenija
0 ogledov

Bohotni Mucha v Radovljici

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Dela priznanega češkega slikarja Alfonsa Marie Muche (1860-1939), glasnika sloga art nouveau v slikarstvu, bodo jutri ob 19. uri razstavili v galeriji Šivčeva hiša v Radovljici.

Poleg slikarjevih del bo na ogled tudi dokumentarno gradivo o njegovem rojstnem kraju Ivančice, saj razstavo odpirajo v počastitev občinskega praznika in v sodelovanju s pobrateno občino Ivančice.

V središču sta ženska in narava
Muchov prepoznavni "bohotni" organski slog, na začetku poimenovan kar Muchov slog, je postal sinonim za likovno umetnost gibanja art nouveau. V središče svojega ustvarjanja oglasnih plakatov in likovnih del je Mucha postavil podobo (slovanske) ženske, odete v lahka valujoča oblačila in obkrožene s stiliziranimi vzorci iz sveta narave. Podobe so večinoma simbolične, skrivnostne in nedosegljive v svoji veličini.

Vplival na vizualni razvoj oglaševanja
Med Muchovimi naročniki so bile tudi številne založbe, ki so želele, da njegove poteze s čopičem zaznamujejo ilustracije in naslovnice njihovih izdaj. Alfons Maria Mucha je tako zaslovel predvsem kot odličen komercialni umetnik, čigar slog je vplival na razvoj vizualnega ustvarjanja v oglaševalski industriji. To pa je bil sloves, ki je Mucho frustriral. Sebe je namreč doživljal kot klasičnega likovnega umetnika. Po njegovo naj bi umetnost služila le duhovnim vzgibom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.