Slovenija
1709 ogledov

Bojana Beović predlaga sprostitev cepljenja za vse

Covid-19, cepljenje Profimedia Covid-19, cepljenje
Vodja posvetovalne skupine za cepljenje meni, da je smiselno razmisliti o odprtju cepljenja za vse, ki bi to želeli.

Po ocenah bo epidemija trajala, dokler ne bo precepljenih vsaj med 60 in 70 odstotki prebivalstva. Po dostopnih podatkih je cepiva zdaj dovolj, a kar četrtina je ostala neporabljenega, največ cepiva AstraZenece. Še vedno ni dovolj velik delež cepljenih med najbolj ranljivimi, starejšim prebivalstvom. 

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje dr. Bojana Beović predlaga sprositev cepljenja za vse. To za zdaj še ni predlog svetovalne skupine, na koncu gre tudi za odločitev ministrstva oziroma vlade. "Je pa to ena od možnosti, kako pospešiti cepljenja, kako čim prej doseči zadostno precepljenost v vseh starostnih skupinah. Seveda pa mora tukaj ostati še vedno poudarek, da se še vedno naprej prednostno cepijo skupine, ki spadajo med posebej ranljive, torej ljudje višje starosti," je za Odmeve javne televizije poudarila Beovićeva. 

Bojana Beović Janez Janša priznanje | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Bomo lahko izbirali cepivo?

Ali bi sprostitev cepljenja pomenila tudi to, da lahko izbiramo, s katerim cepivom bomo cepljeni? Beovićeva odgovarja, da ne: "Cepiva vendarle ni dobesedno preveč. Dovolj ga je, da bi lahko cepljenje dovolj sprostili, do izbire pa nas čaka še nekaj časa. Vseh vrst cepiva bi moralo biti dovolj na razpolago, da bi bila možna izbira." 

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri tem izpostavlja, da izbira ni tako zelo pomembna, kot si morda posamezniki predstavljajo. "Vsa cepiva so danes že zelo na eni strani preverjena, na drugi varna. Zdaj vsa preverjanja varnosti potekajo zelo transparentno, ves svet ve, kaj se dogaja, podatki so dostopni komurkoli in včasih teh nekaj sto primerov hudih neželjenih učinkov predstavlja za posameznike neke vrste ovira za cepljenje. A treba je vedeti, da so to izjemno redki neželjeni učinki. Redki v primerjavi s številnimi zdravili, ki jih jemljeno takorekoč vsak dan in neprimerljivi s številom zapletov, ki jih povzroča sama bolezen. Še enkrat povem, da izbira cepiva ni tako zelo pomembna kot to, da se moramo čim prej cepiti." 

Aplikacija za naročanje

Sprositev cepljenja naj bi bila vezana tudi na novo aplikacijo, ki bo na strani e-naročanja. Po besedah Beovićeve bo na voljo kmalu, v enem tednu, ali vsaj do sredine maja. "To bo olajšalo postopke, ker bo možno naročanje preko te aplikacije in potem priprava ustreznih odmerkov cepiva v posameznem cepilnem centru glede na število prijavljenih."

Podatki kažejo, da še vedno ni dovolj cepljenih v posameznih starostnih skupinah. Beovićeva pri tem meni, da bi bilo vzporedno z odpiranje cepljenja za mlajše skupine potrebno posebej klicati tudi starejše še ne cepljene, ki so bolj ranljivi. 

O neuporabljenih odmerkih cepiva AstraZenece

Beovićeva meni, da je določeno škodo aredila globalizacija. "Danes se ve za vsak posamezen hud neželeni dogodek, ki se zgodi v povezavi z določenim cepivom ali zdravilom," je opozorila. Ker te informacije krožijo, pa dajejo vtis, da je cepivo problematično, čeprav gre v svetovnem merilu za nekaj 100 ljudi, pri katerih se je hud neželeni dogodek zgodil.

Zaščita pri tem cepivu sicer nastopi po treh tednih in je kar zelo dobra, zlasti v smislu zaščite pred hudim potekom bolezni, medtem ko je zaščita pred okužbo okoli 60-odstotna, je med drugim povedala Beovićeva, sicer tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije.

Plaža Slovenija Se obeta še večja zmeda pri cepljenju?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:07 05.maj 2021.

    Brezvezen članek o tem kaj stroka predlaga, saj bo tako, kot se bo odločil maršal Twito...

  • Avatar Leon
    Leon 08:42 05.maj 2021.

    https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/predstavljamo-vam-komunikatorja-za-cepljenje-urosa-urbanije-870589

  • Avatar Leon
    Leon 08:31 05.maj 2021.

    Tudi tisti, ki imajo pri nas sicer status cepljenje osebe – pri cepljenju s cepivom AstraZenece tega dobijo že tri tedne po prvem odmerku. Hrvati tega namreč ne upoštevajo.