Slovenija
42730 ogledov

Se obeta še večja zmeda pri cepljenju?

cepljenje
1/2
Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Roman Jerala opozarja na dileme pri novem principu cepljenja, kdor se prej prijavi, je prej cepljen.

Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je na včerajšnji vladni novinarski konferenci napovedala, da bo še ta teden predstavljena nova aplikacija za prijavo na cepljenje, že prihodnji teden pa naj bi se začelo cepljenje splošne populacije po novem principu, prej bi bili na vrsti tisti, ki bi se prej prijavili.

Roman Jerala s Kemijskega inštituta je na tviterju opozoril, da v Veliki Britaniji, kjer je s prvim odmerkom cepljenega 52 odstotkov prebivalstva, trenutno cepijo le starejše od 40 let, v ZDA, kjer je s prvim odmerkom cepljenih 45 odstotkov prebivalstva, pa so cepljenje šele pred petimi dnevi omogočili vsem. Pri nas pa je ogromna luknja še pri cepljenju starejših od 60 let. 

Pri nas je s prvim odmerkom cepljena le petina prebivalstva, v starostnih skupinah 55 do 59 let 21 odstotkov, v starostni skupini 50 do 54 let pa niti 16 odstotkov vseh.

Jerala ob tem opozarja, da v primeru upoštevanja zgolj časa prijave bolj ogroženi nimajo prednosti. Po veljavni (šesti) strategiji cepljenja so starejši od 50 let sicer prednostna skupina in ni izključeno, da bodo tudi ostali ter da bodo imeli prednost pred mlajšimi od 50 let.

13-krat višje tveganje za smrt nič ne šteje?

A tudi to, da bo 18-letnik, ki se je prej prijavil, cepljenj prej kot 49-letnik, je strokovno zelo vprašljivo. V starostni skupini 40-49 let je namreč tveganje za smrt 13-krat višje kot v starostni skupini 18 do 29 let, tveganje za hospitalizacijo pa 2,5-krat višje. Pri nas sta s covidom-19 umrli le dve osebi, stari od 25 do 34 let in kar 22 starih med 35 in 44 let, torej 11-krat več. Jerala se ob tem sprašuje, če je morda strokovna skupina kaj spregledala.

Pomembno vprašanje je tudi, ali in kako bodo upoštevane prijave prek eUprave, prijav pri zdravniku in vsaj v Ljubljani prijav prek posebne aplikacije. Prav tako bo pomembno vprašanje, ali bo omogočeno cepljenje kjerkoli v državi ali pa se bodo razlike med kraji še povečevale. Marsikje namreč nisi cepljeni niti še vsi starejši od 60 let, ki so že več mesecev prijavljeni na cepljenje.

"Bo vsak dobil zaporedno številko, bo preverljiv vrsti red? Bo izvršen prenos obstoječih prijav v ZD? Bo pomembno kdo prej klikne, kdaj se odprejo prijave? Aplikacijo bi potrebovali že pred pol leta ampak ne zato, da princip 'kdo bo prej' povozi 'zaščitimo najprej najbolj ogrožene'," opozarja Jerala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • jakec1575 00:43 05.maj 2021.

    Johnson and Johnson in Sputnik V uporabljata cloveski adenovirus. Sputnik 2 adenovirusa (prehlada). iMajo tudi nizko stevilko replikacije virusa. skratka. Sputnik, bi lahko bil dodatna alternativa.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:09 04.maj 2021.

    Torej, dela se na tem, da bo še večja zmeda in da se bo še kdo, ki se je prvotno mislil cepiti, premislil. Vlada gre v maloro. Pojma nimajo kaj delajo, res bo čas za njihov odhod, pa še strokovno ...prikaži več ekipo naj sabo vzamejo.

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 15:42 04.maj 2021.

    Ne bo nobene zmede. Še en teden in ne bo nobene vrste več, cepil se bo lahko vsak kadar bo hotel. Še iskali bodo te, ki se hočejo cepiti. Največ jih bodo dobili, če cepilne centre postavijo na mejnih prehodih. ...prikaži več To je sicer sarkastična karikatura, a resnica ni daleč.