Slovenija
3150 ogledov

Bojijo se, kaj bo prinesla noč

Padavine in poplave
1/2
ERVIN ČURLIČ / regijski štab CZ za severno Primorsko
Gasilci imajo polne roke dela, medtem se padavine na Goriškem znova krepijo. Ogroženi objekti in živali ...

Iz Regijskega štaba Civilne zaščite (CV) za severno Primorsko sporočajo, da se na najbolj prizadetih območjih boijo, kaj bo prinesla noč in napovedane nove padavine.

Kot lahko preberete v spodnjem prispevku, Arso že opozarja pred novimi poplavami.

Sneg Podrobnejša napoved Slovenija Arso opozarja pred današnjo nočjo: Nevihte, nalivi in sneg!

"Zadnje deževje je največ preglavic in škode povzročilo na širšem goriškem področju in sicer v občinah: Ajdovščina, Renče Vogrsko, Miren Kostanjevica in mestni občini Nova Gorica," so sporočili iz CV severna Primorska. V popoldanskih urah so  gasilci in pripadniki CZ preverjali stanje na terenu, črpali vodo iz kletnih in drugih prostorov, predvsem pa spremljali stanje zemeljskih plazov in podorov.

Sploh na mestih, kjer so ogroženi tudi objekti. Tako so prekrili s folijo usad pod hišo v naselju Tabor  pri Dornberku v mestni občini Nova Gorica.  Sicer pa so bili v okolici tega usada v preteklosti že številni plazovi in podori.

CV severna Primorska

V drugem naselju pri Dornberku, v Dragi, pa je zemeljski plaz zadel gospodarski objekt, farmo za vzgojo kokoši nesnic, in podrl eno izmed sten. Plaz lahko vidite na spodnji fotografiji. "Na srečo je bil objekt prazen, saj so ravno pred dnevi oddali 12.000  mladih kokoši. Sicer pa v zadnjih 50 letih na tem mestu ni bilo podobnega plazu, je povedal gospodar," opisujejo.

Padavine in poplave | Avtor: ERVIN ČURLIČ / regijski štab CZ za severno Primorsko ERVIN ČURLIČ / regijski štab CZ za severno Primorsko

V Lokah pri Novi Gorici je voda zalila proizvodni obrat Peloz.

Težave povzročajo hudourniki

Obilno deževje je ogromno preglavic povzročilo tudi krajem v občini Renče-Vogrsko. Tokrat ni bila glavni vir težav reka Vipava, ampak številni okoliški hudourniki, ki so odnašali vse pred seboj in zalivali objekte.

"Na srečo je reka Vipava ostala, vsaj v večjem delu, v strugi tudi v občini Miren Kostanjevica," pravijo v CV severna Primorska.   

V občini Ajdovščina so aktivna društva obeh sosednjih gasilskih zvez: Ajdovščina in Vipava, ter tudi vsa druga, ki delujejo v sistemu zaščite in reševanja. 

Za kmetijo Čebron v Brjah, kjer se običajno pase več kot 200 glav živine, je nastalo pravo jezero. Naravni požiralnik kamor se običajno steka voda in nato odteče v reko Vipavo je povsem zamašilo. Voda je naraščala, poplavila tudi skladiščeno krmo in se bližala živalim.  Iz regijskega skladišča CZ pripeljana  visoko zmogljiva  muljna črpalka, ki omogoča črpanje 15 kubičnih metrov vode na minuto, je položaj, za zdaj, zelo izboljšala.

CV severna Primorska

Kot lahko vidite na spodnji fotografiji, je za kmetijo nastalo pravo jezero ...

Padavine in poplave | Avtor: ERVIN ČURLIČ / regijski štab CZ za severno Primorsko ERVIN ČURLIČ / regijski štab CZ za severno Primorsko

Na udaru hudournikov je bila tudi industrijska cona v Batujah. Pozno popoldan pa je nekatere kraje pobelila še toča.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.