Slovenija
17 ogledov

Bojijo se manjših pokojnin

V sindikatu upokojencev nasprotujejo načrtovani pokojninski reformi, saj se bojijo, da bo reforma rast pokojnin še bolj upočasnila. Vlada naj zacementira pokojnine.

V sindikatu so nam pojasnili, da se ne strinjajo z revalorizacijo pokojnin, ki bi jo prinesla reforma. Trenutno se namreč rast pokojnin usklajuje z rastjo plač, po novem pa bi se po tako imenovanem švicarskem modelu s plačami usklajevale zgolj polovično. Druga polovica je vezana na rast cen življenjskih potrebščin.

Ker pa je pričakovana inflacija manjša od rasti plač, se v sindikatu bojijo, da se bo razkorak med višino plač in pokojnin še povečal. Zavedajo se, da čedalje manj ljudi vplačuje v pokojninsko blagajno, in se zavzemajo za vzdržnost.

Več doslednosti in davkov
Zato predlagajo, da se iz pokojninske blagajne izplačujejo zgolj pokojnine ter varstveni dodatek, ne pa tudi socialni transferji, kar bi blagajni zagotavljalo vzdržnost. Od vlade zahtevajo tudi, naj se omeji siva ekonomija ter dosledno pobira pokojninske prispevke in zagotovi njihovo plačevanje od vseh dohodkov, od katerih se plačuje dohodnina.

Podprli so tudi predloge ZSSS o pogojih za upokojevanje in od vlade zahtevali, naj v primeru, da bo reforma sprejeta, vgradi varovalko, ki bo zagotavljala fiksno določeno razmerje med plačami in pokojninami in jih vzdrževalo na ravni stroškov življenjske košarice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.