Slovenija
16 ogledov

Bojijo se padavin

Okoliški krajani se bojijo, da bodo imeli s širitvijo kamnoloma še več težav s p Žurnal24 main
Kamnolom. Koncesionar bi ga širil. Krajani opozarjajo na težave zaradi padavinskih voda.

Čeprav naj bi bili vplivi na okolje ob upoštevanju omejitvenih ukrepov zanemarljivi, so krajani glede predlagane nadaljnje širitve in sanacije kamnoloma Soteska skeptični. “Bojimo se, da se bo ponovil Log pod Mangartom,” so med drugim poudarili na torkovi javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka občinskega prostorskega načrta za kamnolom.

1,85 hektarja velika širitev je predvidena v kamnolomu Soteska.

 

Težave predvsem lani
Med vsakodnevnimi vplivi so izpostavili padavinske vode. “Lani je bila cesta večkrat poplavljena. Iz peskokopa gresta pesek in voda v Krko; njen nivo se je že precej dvignil,” so pojasnili. Prepričani so, da je treba rešiti odvodnjavanje vse od kamnoloma do Krke. “Nalivi so vedno hujši. Če tega ne bomo rešili, nas čaka katastrofa,” so prepričani.

Odvodnjavanje je projektno rešeno v spodnjem delu peskokopa, je razložil Andrej Kastelic, direktor Gozdnega gospodarstva Novo mesto, ki ima koncesijo do leta 2022. “Glede na vse pobude krajanov bomo projektno reševali tudi del od ceste do peskokopa. Vode so bile problem predvsem lani, ko je bilo veliko padavin. Takrat se je pokazalo, da določene stvari, ki so bile zgrajene v prejšnjem času, niso zdržale,” je izpostavil.

Podjetje uporablja osem hektarjev peskokopa. Zdaj se želi v zahodnem delu razširiti za 1,85 hektarja in ga sočasno začeti sanirati na drugi strani.

Pomemben za občino
Če bo stoodstotno varen, je občina za to, da peskokop ostane, je dejal župan Jože Muhič. “Na njem temelji vzdrževanje okoli 400 kilometrov gozdnih cest, v njem imamo nekaj delovnih mest, občani pa imajo cenejši pesek, kot bi ga imeli, če bi ga vozili od drugod,” je pojasnil.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.