Slovenija
1762 ogledov

"Bojim se, da je plato začasen in ne bo trajal dolgo"

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Profimedia Covid-19, Slovenija, Ljubljana
Čeprav se krivulje v zadnjih dneh obračajo navzdol, se bojijo, da je umirite le začasna.

Iz podatkov o dnevnih testiranjih in o koncentracijah virusa v odplakah je razvidno, da se krivulje obračajo navzdol. »Po vsej verjetnosti se bližamo platoju. Bojimo se, da je začasen in da ne bo trajal dolgo ter da se bomo vrnili na prejšnjo rast,« je v Odmevih na TV Slovenija dejala dr. Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan. 

Čeprav se število primerov umirja, so številke še vedno visoke, saj okoli 1200 potrjenih primerov dnevno pomeni, da se okuži skoraj eden na minuto. Od teh 1200 pa jih lahko čez kakšen teden med 50 in 60 pričakujemo v bolnišnicah, od tega 15 v enotah intenzivne terapije, 5 do 6 bolnikov pa za posledicami covida-19 tudi umre. 

Trenutno smo priča procesom, ki si med seboj precej nasprotujejo. Cepljenje in prebolevniki namreč zavirajo epidemijo, zaradi razvoja vremena in preživljanja več časa v notranjosti pa lahko pričakujemo pospeševanje epidemije. Kateri od procesov bo zmagal, je po Cizljevih besedah težko napovedati, pričakujejo pa, da bo ta val vrh dosegel nekje do začetka novembra. 

bolnišnica covid-19 pandemija epidemija virus ZDA | Avtor: Epa Epa

Konec leta učinkovito zdravilo?

Za 24urZvečer je dr. Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana dejal, da naj bi do konca leta bilo na voljo zdravilo proti covidu-19. Dosedanje raziskave kažejo, da je zdravilo učinkovito. 

Tomažič ne razume nezaupanja v stroko in znanost. Nenadoma se ne zaupa več v cepljenje, a ko se bolniki na infekcijsko kliniko pridejo zdraviti zaradi drugih bolezni, tem istim zdravnikom zaupajo. Opozoril pa je tudi na dejstvo, da lahko veliko škode naredijo zdravniki. Javnost po njegovem ni prostor, kjer bi se kresala mnenja.

Spomnil je na primer ginekologa, ki je izrazil svoje mnenje glede covida-19, se kasneje sicer opravičil, a so posledice njegovih besed še vedno vidne. Spomnil je namreč na besede predsednice Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornice – Zveze) Monike Ažman, da se mlade medicinske sestre ne želijo cepiti, ker se bojijo neplodnosti.

Covid-19, UKC Maribor V Sloveniji Zdravje Zapuščajo svoj poklic, ker ne zmorejo več

Nasprotniki cepljenja poudarjajo, da se ne sliši obeh plati zgodbe. Da ni predstavil obeh strani, očitajo tudi režiserju Mitji Okornu, ki je posnel dokumentarni film o covidu-19. Okorn je za 24urZvečer dejal, da je želel slišati tudi tiste, ki so poročali, da so imeli po cepljenju stranske učinke, da bi predstavil njihove zgodbe. Na koncu pa do njih ni prišel.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.