Slovenija
53 ogledov

Bolečine zaradi "goljufa"

Računsko sodišče je doslej prejelo 156 poročil o financiranju kampanj pred lokal Žurnal24 main
Župan od mestnega svetnika hoče 20 tisoč evrov odškodnine.
Vsak župan je ulovljiv, ker so časi transparentni /.../ In mestni svetnik seveda svojega župana vedno lovi na napakah.
Miha Jazbinšek

“To je bil izjemno žaljiv članek, še danes se čutim zelo prizadetega,” je včeraj na glavni obravnavi dejal župan Zoran Janković, ki mestnega svetnika Miho Jazbinška toži zaradi intervjuja, objavljenega v Delu pred dvema letoma. Zaradi trditev, ki lahko škodijo njegovi časti in dobremu imenu, od Jazbinška v civilni tožbi zahteva 20 tisoč evrov odškodnine, sprožil pa je tudi kazenski postopek zaradi žaljive obdolžitve.

“Goljufa neposredno”
Jazbinšek v intervjuju z naslovom Projekt džamija je žrtev zemljiške špekulacije med drugim pravi, da je urbano pravo v Ljubljani zlorabljeno in da je “bil projekt, kako tajkunizirati zemljišča v Ljubljani. Zdaj pa ima to v rokah Janković. On pa je ulovljiv, ker goljufa neposredno, prej pa so delovali zamegljeno.

Jankovića je bolelo, ker so ga ljudje spraševali, zakaj goljufa, saj so domnevali, da mestni svetnik lahko marsikaj preveri. Goljufal, kot trdi, ni. K zdravniku zaradi tega sicer ni šel, niti ni jemal tablet – kot je dejal, si pri takšnih stresih pomaga s sprehodom ali tekom. Na vprašanje, kako je članek vplival na njegovo politično kariero, pa je odgovoril, da če ga ne bi bilo, bi na volitvah dobil več glasov, kot jih je.

Ni rekel, je rekel
“Te trditve sem dal od sebe, razen besede goljufal,” je na zaslišanju povedal Jazbinšek in dodal: “Rekel sem, da si on to predstavlja na način koristne malverzacije – ne v svojo, ampak v korist Mestne občine Ljubljana.” Izraza tajkunizacija in zemljiške špekulacije pa se ne nanašata na župana osebno, temveč na mestni svet, ki sprejema prostorske akte, je dejal Jazbinšek, ki ga je sodnica Barbara Fajdiga Jadek zaradi gostobesednosti morala pogosto prekinjati.

Avtorica intervjuja Maša Jesenšek je potrdila, da je Jazbinšek izrekel besede, ki jih je zapisala, posnetka pogovora pa nima več. Okrožno sodišče v Ljubljani bo sodbo strankam v postopku poslalo po pošti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.