Slovenija
148 ogledov

Bolje glavobol od mošta kot od CO2

Kuhanje mošta je lahko tudi nevarno. Žurnal24 main
Ena od jesenskih radosti sta tudi pridelava mošta in kuhanje sokov. Vendar bodite previdni! Previsoka koncentracija ogljikovega dioksida je lahko smrtno nevarna.

Policija vsem, ki se ukvarjajo s predelavo izdelkov, ki zahteva zadrževanje v neprezračenih prostorih, kot so vinske kleti, svetuje še posebno previdnost. Možne so namreč povišane, zdravju škodljive koncentracije plinov.

 

Teset s svečo

Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverimo s preprostim testom. V prostor namestimo gorečo svečo. Če ta hitro ugasne, takoj zapustimo prostor in ga dobro prezračimo (najmanj 10 minut, odvisno od velikosti prostora), tako da naredimo prepih.

Nevarno vrenje mošta
Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je takrat zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh lahko smrtno nevarno. Policija svetuje, da prostore, v katerih uporabljate grelna telesa za kuhanje sokov, še posebej pozorno zračite, tako da večkrat na dan naredite prepih, predvsem pa tega opravila nikoli ne izvajajte sami.

Nezavest nas lahko prehiti
Ob normalnih pogojih je ogljikov dioksid plin brez barve in brez vonja. Je rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato nas lahko prehiti nezavest, preden spoznamo nevarnost. Je gostejši od zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju.

Pozor tudi pri gretju
V jesenskem in zimskem času grozi tudi nevarnost zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Nastaja pri nepopolnem gorenju drv, premoga, bencina, zemeljskega plina, kurilnega olja, propana itd.

 

Za volan le trezni

Ne pozabite pa na varnost v cestnem prometu, zato ne vozite pod vplivom alkohola!

Ob nezadostni količini kisika nastaja v pečeh na trda, tekoča in plinasta goriva, ki jih uporabljamo za kuhanje in ogrevanje prostorov. Je izjemno strupen plin, ki je še posebej nevaren zato, ker ga človek s svojimi čutili ne zazna niti pri zelo visokih koncentracijah. Je brez vonja, barve in okusa.

Že zelo majhna količina ogljikovega oksida v zraku je lahko smrtno nevarna. V blažjih oblikah zastrupitve se oseba le slabše počuti, ima glavobol, toži zaradi utrujenosti in nemoči. V hujših primerih pa se pojavljajo bruhanje, motnje vida, slabša koncentracija, težave s spominom, motnje zavesti (do kome) in srčnega ritma ter težave z dihanjem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.