Slovenija
4 ogledov

"Bolje po svoji poti, brez trojke"

Alenka Bratušek Saša Despot
Bratuškova za Deutsche Welle odgovarja, zakaj Slovenija ni zaprosila za pomoč evropske trojke.

"Prepričana sem, da lahko Evropi in finančnim trgom pokažemo, da lahko probleme rešimo sami," je premierka Alenka Bratušek odgovorila na vprašanje novinarja časnika Deutsche Welle, ali ne bi bilo za Slovenijo preprosteje, če bi zaprosila za pomoč Evropske unije, Mednarodnega denarnega sklada in Evropske centralne banke. "Prepričana sem, da je to boljša pot za vse – za ljudi in ekonomijo. Bolje je hoditi po lastni poti, brez evropske trojke."

Slovenija je včeraj uspešno izdala za 3,5 milijarde ameriških dolarjev petletnih in desetletnih obveznic. Zaradi visokih obresti so se nekateri spraševali, ali ne bi bilo za državo ceneje, če bi zaprosila za evropsko pomoč.

Bratuškova je v intervjuju še povedala, da smo sicer v težki situaciji, a da točno vemo, kaj je treba storiti. "Letos bomo izvedli dva ključna projekta. Prvi je oklevanje gospodarstva in drugi konsolidacija javnih financ. Najpomembnejši del bo sanacija bančnega sistema, da bo lahko znova financiral gospodarstvo."

Država bo prodala eno banko

Ponovila je, da Slovenije zaradi veliko manjšega bančnega sistema ni mogoče primerjati s Ciprom, in napovedala, da bo država prodala eno državno banko. Ob pripombi novinarja, da se je KBC umaknila iz lastništva bank v Sloveniji, je dejala, da je belgijska banka to storila zaradi lastnih problemov. "Ko si bodo banke opomogle, bodo spet postale zanimive za tuje investitorje."

Komentarjev 16
  • mph 08:46 06.maj 2013.

    Na srečo nisi moja babi, drugače pa je Mencinger ekonomist, ki je preprečil, da bi bili danes na nivoju Romunije in drugih vhodnih držav, ki jim je svetoval Sachs in so sprejeli brez pripomb vsa njegova nakladanja. En redkih spoštovanja ...prikaži več vrednih ekonomistov.

  • mph 12:29 04.maj 2013.

    Kaj Scott, spet ne bo nič od odgovora? Sem ti istega - in mislim, da je vprašanje zelo enostavno in jasno - postavil že večkrat po forumih, kjer se oglašaš. Temeljito dvomim, da ne spremljaš. In spet lahko razumem, da ...prikaži več so samo domobranci naštepali minuse na vprašanje: "kdo je sodeloval z nacisti med II. svetovno vojno in kdo z zavezniki proti". Govorimo seveda o DOKAZANIH dejstvih, ki jih imaš po vseh možnih tujih medijih, ki že tako ali tako ne marajo komunizma ali socializma, ampak se vsaj držijo dejstev.

  • babi 16:51 03.maj 2013.

    Se je danes že oglasil njen mentor Mencinger....človek bi bruhal....