Slovenija
12 ogledov

"Boljša država kot pred enim letom"

slovenija 13.03.13, Erjavec, Luksic, Bratusek, Virant, koalicija, levica, podpis
1/11
Anže Petkovšek
Koalicijski partnerji so podpisali prenovljeno koalicijsko pogodbo.

Podpisnice koalicijskega dogovora so se po besedah predsednice vlade Alenke Bratušek med drugim zavezale, da bo vlada krepila gospodarski razvoj in socialno državo.


Kot je Bratuškova pojasnila ob podpisu koalicijskega dogovora, si bo vlada za ta cilj prizadevala tako, da ne bo posegala v minimalno plačo, razen če se o tem ne bo drugače dogovorila s socialnimi partnerji. Prav tako Bratuškova zagotavlja, da bo vlada pokojnine in regres za upokojence ohranjala na dosedanji ravni. Vlada tudi ne bo zviševala ali uvajala novih davkov in dajatev, razen če se o tem ne bo dogovorila s socialnimi partnerji.

"Slovenija boljša država kot pred enim letom"

Po besedah premierke je po enem letu vladanja koalicije "Slovenija boljša država, kot je bila pred enim letom, in njeni temelji so bolj zdravi". "Naš pogled je usmerjen v rast in prihodnost in ne v arhive preteklosti," je poudarila.

Med dosedanjimi uspehi koalicije je naštela normalizacijo političnih razmer, nadaljevanje konsolidacije javnih financ, opravljeno delo na področju sanacije bančnega sistema in sprejem proračunov za prihodnji dve leti. Izpostavila je tudi opravljeno delo na področju mladinske politike in zaposlovanja mladih ter boja proti gospodarskemu kriminalu, korupciji, sivi ekonomiji in delu na črno.

"To je začetek poti"

Vse našteto je po besedah Bratuškove v Slovenijo prineslo določen preobrat. "To ni konec neke poti, temveč šele njen začetek," je poudarila. Med prihodnjimi prednostnimi nalogami je izpostavila zagon gospodarstva.

Temelji za to so s sprejetimi ukrepi že postavljeni, treba pa je krepiti konkurenčnost, izboljšati poslovno okolje, razvijati zeleno razvojno politiko, zagotoviti infrastrukturne projekte in zagotavljati nova delovna mesta, med drugim napoveduje premierka Bratuškova.

Med ključnimi konkretnimi nalogami po besedah Bratuškove ostaja učinkovito upravljanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v smeri prestrukturiranja in razdolževanja gospodarstva. Če bo treba, bodo po njenih napovedih za to nalogo uvedli tudi spremembe pri upravljanju DUTB.

Predstavila ključne pojme

Bratuškova hkrati napoveduje reformo javnega zdravstva v smeri solidarnosti in dostopnosti. Vlada namerava vsem zagotoviti tudi kakovosten javni sektor in dostopno izobraževanje, mladim pa perspektivno prihodnost.

"Ključni pojmi Slovenije prihodnosti, kakor jo vidimo podpisnice koalicijskega dogovora, so zaupanje, konkurenčnost, solidarnost, zeleno gospodarstvo, narava, znanje, urejenost, gospodarnost in preglednost," je še poudarila premierka.

Ob tej priložnosti se je Bratuškova zahvalila dosedanji ministrici za Slovence v zamejstvu in po svetu Tini Komel za "dobro opravljeno delo" pa tudi za razumevanje, ki ga je pokazala ob dejstvu, da je v danih razmerah nujno, da še en ključen resor, torej zdravstvo, prevzame PS.

Komentarjev 7
  • Darko 22:13 14.februar 2014.

    "Boljša država kot pred enim letom"Da izjaviš kaj takega moraš imet magisterij, ki to ni ali pa si popolnoma nor in ne veš kaj si naredil v enem letu.Ta ženska rees nima pojma kaj govori in še manj kaj govori.

  • Kranjica 21:40 14.februar 2014.

    Zdi se, da AB živi v nekem drugem svetu, kot mi. Pa poglejmo, v čem je Slovenija boljša država kit pred enim letom:- občutno bolj smo zadolženi kot pred enim letom- brezposelnih je več kot pred enim letom<br ...prikaži več />- DDV se je zvišal za 2%- naprtili so nam nepremičninski davek-zamrznili so pokojnine-povišali so dohodnine in še kaj, saj mislim da ni potrebno naštevati.Za koga je torej Slovenija boljša država? Samo za vladno koalicijo, ki nas bo slej ko prej pripeljala v bankrot.

  • mirko 19:37 14.februar 2014.

    V ZDA vilivci politike ocenjujejo samo po tem ali je v njihovem času vladanja bilo življenje boljše ali slabše kot prej. Tako bi morali tudi Slovenci ocenjevat politiko in politike, kakšen je življenjski standard, ali se slabša ali izboljšuje, kakšna ...prikaži večkšna je brezposelnost, ali se manjša ali povečuje. Vendar temu ni tako, ker so ljudje zaslepljeni od javnih medijev ki dnevno manipulirajo z ljudmi in se lažejo, zato potem ljudje ne vedo prave resnice. Me pa veseli mlada generacija, ki že dokaj realno ocenjuje politiko in politike. Če na oblast ne bi imela stara struktura politikov tako močan vpliv, (ki izhajajo iz bivšega sistema in zavirajo razvoj države, samo zato da ohranjajo svoje ekonomske privilegije), bi bila danes slika bistveno drugačna. Na žalost pa bo morala mlada generacija ljudi počakat, da bo mati narava naredila svoje. Ampak na žalost tudi danes stari bivši komunistični prdeci skoraj vsi živijo krepko čez 90 let, tako da bodo morali čakat še kar nekaj časa. Se vidi da v ži