Slovenija
245 ogledov

Boljša skrb za akutne

Ljubica Kolander Bizjak pravi, da se bo diplomirana medicinska sestra posvetila Žurnal24 main
Referenčne ambulante. Del oskrbe prevzema diplomirana medicinska sestra.
              2
referenčni ambulanti sta v Kopru in Šempetru pri Gorici, po ena pa v Ilirski Bistrici, Postojni, Novi Gorici, Ajdovščini in Tolminu.

"Obravnava bolnikov bo kakovostnejša," o pomenu tako imenovanih referenčnih ambulant pravi zdravnica Martina Terbižan Rupnik iz Zdravstvenega doma (ZD) Ajdovščina, katere splošna ambulanta je ena od devetih referenčnih na Primorskem, ki so šele dobro začele delovati.

Timska obravnava
"Izkušena diplomirana medicinska sestra, ki je že oziroma še bo opravila dodatna izobraževanja, se bo ukvarjala s preventivo, zdravstveno vzgojo in vodenjem bolnikov s kroničnimi boleznimi. Čim bo po katerem od parametrov ugotovila, da bolnik ni stabilen, ga bo poslala k zdravniku," razlaga Ljubica Kolander Bizjak, zdravnica v ZD Koper, katere ambulanta je tudi referenčna.

Sprva najboljše
Nov model
. Ministrstvo za zdravje namerava postopno širiti obseg referenčnih ambulant, v uvodni izbor pa so prišle ambulante, ki so izpolnile zahtevana merila, med drugim visoko stopnjo odličnosti.

"Splošnih zdravnikov pri nas je premalo, pacientov pa vedno več in so vedno starejši, zato potrebujemo pomoč diplomiranih medicinskih sester," o projektu ministrstva za zdravje, ki naj bi skrajšal tudi čakalne dobe, pravi zdravnik Mihael Demšar z zasebnega zavoda Družinska medicina Nova Gorica, še ene referenčne ambulante. Verjame v uspeh, če bodo sestre dobro usposobljene in jim bodo pacienti zaupali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.