Slovenija
13 ogledov

Bolniki in zaporniki se kuhajo

Urad varuhinje opozarja, da previsoke temperature v prostorih ogrožajo zdravje l Žurnal24 main
Bolniki na intenzivni negi ležijo v sobah, kjer je več kot 28 stopinj Celzija, zaporniki se kuhajo pri skoraj 31 stopinjah. Takšne temperature sta namerila predstavnika varuhinje človekovih pravic.

Od 12. do 14. ure včeraj popoldne sta predstavnika varuhinje človekovih pravic merila temperaturo v Zavodu za prestajanje kazni Ljubljana in Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

V ljubljanskih zaporih sta bila med 12. in 13. uro, ko je bilo zunaj 34,5 stopinje. Najvišjo temperaturo sta namerila v drugem nadstropju v eni zmed zaporniških sob in pisarni pravosodnih policistov, kjer je bilo 30,7 stopinje Celzija. Najnižja izmerjena temperatura je bila 29,4 stopinje Celzija.

V UKC Ljubljana sta predstavnika varuhinje merila med 13. in 14. uro, ko je bilo zunaj 35,6 stopinje Celzija. "Najhladneje" je bilo v eni izmed sob na intenzivni negi, in sicer 28,2 stopinje. Najvišja izmerjena temperatura v bolnišnici pa je bila 29,9 stopinje.

Končna ugotovitev tako je, da se kuhajo tako bolniki in zaporniki kot tudi zaposleni v obeh ustanovah.

"Varuh je vodstva oziroma odgovorne že v preteklih letih opozarjal, da previsoke temperature v zaprtih prostorih ogrožajo zdravje ljudi, zato bo na to problematiko opozoril tudi pristojne inšpekcijske oziroma nadzorne organe," so sporočili iz urada varuhinje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.