Slovenija
541 ogledov

Bolnišnica Izola: zadušljivo, prašno in umazano

primorska 22.03.12. splosna bolnisnica izola, foto: suzana kos Suzana Kos
Oken in vrat na balkon ne smejo odpirati, na stenah in vratih se kopiči prah, pipe so polne vodnega kamna. To so razmere na oddelku interne medicine, dejavnost kardiopulmologije v izolski bolnišnici. Direktor pravi, da čistijo dvakrat dnevno.

"Ko sem prišla na obisk, je bilo zadušljivo in vroče, da se mi je začelo kar vrteti," razlaga bralka (ime hranimo v uredništvu), ki je na oddelku interne medicine v delu, kjer izvajajo pulmologijo, v izolski bolnišnici obiskala sorodnico, ki  je zbolela za rakom na pljučih. "Hotela sem odpreti okno, pa so mi bolniki in drugi obiskovalci povedali, da se to 'ne sme in ne da'," razlaga bralka.

WC, ogledalo | Avtor: bralka bralka

Izhod na balkon, s katerega je razgled na morje, je zaklenjen, druga okna pa se tudi ne dajo odpreti. Kot je bralki povedala hospitalizirana bolnica, sestre na kratko prezračijo zjutraj in zvečer "vmes pa se, tudi, če jih lepo prosiš, tega ne sme."  

Direktor: prezračevanje in klimatizacija prenovljena 2012

Interni oddelek z dejavnostjo kardiopulmologije v Splošni bolnišnici Izola je star 32 let.

"Prezračevanje sob je bilo na novo napravljeno leta 2012 v sklopu energetske sanacije in enako velja za klimatizacijo sob. Dovod in odvod zraka poteka po ločenih ceveh in vhodni zrak se posebej filtrira na zajemu, po potrebi segreva ali hladi. Plan vzdrževalnih del na sistemu prezračevanja izvaja tehnična služba," nam je glede zračenja pojasnil direktor splošne bolnišnice Radivoj Nardin. 

Zračnik, Izola | Avtor: bralka bralka

Bralka je v kotu sobe opazila klimo, vendar pa, kot pravi, ta klima nima nobenega učinka razen tega, da bolnika, ki leži pod njo, zebe. Ostali razlike ne čutijo. 

Vendar pa naša bralka ni bila zgrožena le zaradi zatohlega zraka v sobah, pač pa tudi nad umazanijo, predvsem količino prahu v prostorih, kjer se sicer zdravijo bolniki s pljučnimi boleznimi. Ko je vstopila v stranišče, oziroma kopalnico, je bila zgrožena. Prah, umazanija, vodni kamen ...

"Na vseh površinah je polno prahu, ogledalo je umazano. Ogledalo, na zgornjem kotu vrat se je nabralo celo toliko prahu, da bi lahko pisali po njem. Zračniki popolnoma zaprašeni,"pravi bralka. "Kopalnice in stranišča zagotovo niso očistili že dva tedna" 

pipa, Izola | Avtor: bralka bralka

Direktor: Čistimo dvakrat na dan

Bolniki so ji potrdili, da čistilka pride mimo 'občasno'.

Direktor Nardin pa pravi: "Za čiščenje bolniških sob in sanitarij te dejavnosti so zadolžene osebe iz enote čiščenja, ki so razporejene na to delovišče. Čistijo dvakrat dnevno. V dejavnosti kardiopulmologije izvajata čiščenje dve osebi."

Na vprašanje, kolikšni so stroški čiščenja, nam direktor ni odgovoril, ker nismo natančno specificirali, ali želimo podatke stroškov dela ali stroškov materiala. Pojasnil pa je, da pipe (izlivke) vzdržuje tehnična služba in da se na njih opravlja redna kontrola kakovosti pitne vode.

prah, vrata, Izola | Avtor: bralka bralka

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 11
  • hubertfast 06:57 21.junij 2016.

    Bolnišnica Izola je zadnje čase na zelo slabem glasu, bolniki kar umirajo oziroma se jim zdravje slabša, za zdravnike nimaš občutka, da se trudijo....

  • Franjo Erman 20:02 20.junij 2016.

    za izgovore za razne Bavčarje pa res ne rabiš snažilke

  • smejka 15:21 20.junij 2016.

    Naj si kdo ogleda še bolnico Šempeter.Ob obisku dveh starejših oseb, sem bila zgrožena : umazana tla(pokapljana...), umazana miza....Pisno sem opozorila na no (pritožbe,pripombe, pohvale),a odgovora nisem dobila...morda bi lahko dobila smejalni plin.Glede na videno,me ne čudi, če je vedno ...prikaži več več odpuščenih pacientov z okužbo MRSA(tudi ena od teh dveh oseb).Dragi Kuštrin, najprej počistite bolnico,poskrbite za bolnike,potem pa v boj za cekine!