Slovenija
12 ogledov

Bomba uničena brez zapletov

Pirotehniki so bombo po natančni proučitvi varno premestili in njeno uničenje vč Žurnal24 main
Eksplozija. Uničenje 250-kilogramske bombe uspešno. Premiki zemlje bi bili lahko usodni.

“Bombo so odpeljali nekaj kilometrov od hiše. Ko je počilo, sem imela občutek, da se je stresla Zemlja,” razlaga Dragica Gert. V neposredni bližini hiše družine Gert na Gaju nad Mariborom so namreč v soboto med sanacijo po plazu odkrili 250-kilogramsko bombo iz druge svetovne vojne, ki jo je odvrglo ameriško letalo.

Nastalo malo škode
Bombo je ekipa za odkrivanje, zavarovanje in identifikacijo neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS) premestila na nenaseljeno območje. “Uničenje je potekalo po načrtu in brez zapletov, ob tem pa je nastalo malo škode. Čeprav smo bombo zakopali pet metrov globoko, je ob eksploziji nastal ogromen, šest metrov globok in 12 krat sedem metrov širok krater, saj je imela veliko eksploziva,” pravi Robert Vute, vodja vzhodnoštajerske enote regijskega centra za varstvo pred NUS. “Če bi ob gradbenih delih zadeli vžigalnik bombe, ki je bil obrnjen navzgor, bi lahko ta eksplodirala. Enako bi se lahko zgodilo ob morebitnih premikih zemlje, kar se je že zgodilo v Avstriji in Nemčiji,” še pove Vute.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.