Slovenija
2971 ogledov

Bomo izpit iz prve pomoči obvezno obnavljali?

Prva pomoč Saša Despot
Zaradi ne dovolj dobrega ukrepanja ob nesrečah se obetajo spremembe.

Rdeči križ Slovenije bo z novo vlado po poročanju časnika Delo sprožil razpravo o obnavljanju znanja iz prve pomoči za voznike motornih vozil. 

Pobudo naj bi po poročanju časnika sprožila tudi bojazen, da bo zaradi načrtovanih sprememb na področju usposabljanja za voznike Rdečemu križu grozila izguba monopola za opravljanje prve pomoči. 

Posamezniki, ki želijo opravljati vozniški izpit za motorna vozila, morajo opraviti tečaj in izpit iz prve pomoči. Tečaj lahko opravijo tudi v avtošolah ali na AMZS, izpit pa le na območnih združenjih Rdečega križa po državi. 

Za tečaj prve pomoči je potrebno odšteti 28,72 evra, za izpit 55,64 evra, kar znaša skupaj 83,36 evra. 

Rdeči križ bo po poročanju časnika z novo vlado predlagal, da bi vozniki izpit iz prve pomoči obnavljali na 20 let, tako da bi na tečajih poslušali o novostih. 

dan za varen avto Slovenija "Več ljudi se odloči ne pomagati, kot pa pomagati"

Prva pomoč  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Menimo, da ljudje ne znajo dobro ukrepati ob nesrečah, predvsem na cesti, zato bi bilo dobro, če bi znanje iz prve pomoči obnovili," je za Delo povedal Dušan Keber, predsednik RKS. 

Na ministrstvu za zdravje, ki ga trenutno še vodi Milojka Kolar Celarc, naj bi sicer pripravljali nov pravilnik o usposabljanju in izpitu iz prve pomoči. Ta bi po poročanju Dela med drugim določal pogoje, ki jih mora v primeru usposabljanja iz prve pomoči izpolnjevati druga pooblaščena organizacija. 

Prva pomoč Prva pomoč Slovenija Prva pomoč. Voznikom grozi sto evrov globe

To pomeni, da bi lahko Rdeči križ, ki ima po zakonu javno pooblastilo za izvajanje prve pomoči, izgubil 'monopol' in s tem okoli 25 odstotkov prihodkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 13:41 28.maj 2018.

    Spet nas bodo lupuli. Na koncu bom šel mimo nesreče in pogledal stran samo zaradi naše lakomne drzave

  • modrec 12:57 28.maj 2018.

    Za take parazitske predlagatelje uvesti zakon za dosmrtno prepoved udejstvovanja v javnem sektorju.

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 12:33 28.maj 2018.

    Preden bi zatrdil, da udeleženci ponesrečencu ne nudijo ustrezne prve pomoči bi se vprašal, koliko je bilo smrtnih žrtev na naših cestah zaradi slabega nudenja prve pomoči? Po mojem nobene! Predpostavljam, da so vozniki avtomobilov zaposleni ljudje, ti imajo periodično ...prikaži več osveževanje prve pomoči redno v vsakem podjetju, kjer se obdela vse od dušenja, nezavesti, masaže srca itn. Namen predloga je očitno nabiranje denarja pod pretvezo človekoljubja, ker si davka za RK pač ne morejo privoščiti!