Slovenija
979 ogledov

Bomo kmalu za plastenke in pločevinke plačevali kavcijo?

voda v plastenkah mala Žurnal24 main
Idejo minister podpira, uresničiti naj bi jo poskušal že v postopku sprejemanja novega zakona o varstvu okolja.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak se je seznanil s pobudo za vzpostavitev kavcijskega sistema za embalažo pijač, kot so na primer plastenke in pločevinke, ki jo je pripravilo društvo Eko krog. 

Po oceni Vizjaka je pobuda skladna z novim zakonom o varstvu okolja, zato bodo določbe v parlamentarni proceduri z amandmaji vključene v ta zakon. Sočasno bo ministrstvo za okolje in prostor pripravilo uredbo, ki bo konkretneje uredila to področje, so napovedali. Vizjak rešitev kavcije podpira zlasti za plastenke in pločevinke.

Kavcija se ob vrnitvi embalaže povrne

Kavcijski sistem pomeni, da potrošnik ob nakupu pijače za embalažo plača znesek oziroma kavcijo, ki se mu ob vrnitvi embalaže na zbirno mesto povrne. Tak sistem že poznajo v številnih evropskih državah in pomeni dodaten prispevek k učinkovitejšemu zbiranju odpadne embalaže za dosego okoljskih ciljev.

V Eko krogu, ki je pobudo predstavil prejšnji teden, poudarjajo, da se kavcijski sistem kaže kot cenejši, učinkovitejši in preglednejši sistem zbiranja odpadne embalaže. Poleg tega odpira nova delovna mesta, prispeva k manj smetenja ter omogoča več ponovne uporabe embalaže pijač in kvalitetnega recikliranja.

Kot je pojasnil Aljoša Petek iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja, ki je društvu pomagal pri pripravi dopolnil k predlogu novega zakona o varstvu okolja, slovenska zakonodaja omogoča kavcijski sistem, vendar pa ta specifika zahteva tako sodelovanje proizvajalcev kot prodajalcev pijač. Tega sodelovanja v obstoječem zakonu ni, zato novi zakon, ki ga je vlada poslala v parlamentarno obravnavo, zahteva majhno spremembo. V Eko krogu so oblikovali tudi že predlog nove uredbe na tem področju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 18:39 11.december 2021.

    uvest steklenice nazaj,to plastiko pa v pozabo dat,brezvezno smetenje sveta je in nič drugega

  • eminenca 16:09 10.december 2021.

    podpirajo trgovce, tako kot povsod po svetu ta velike ... zakaj? ... zato ker plačajo zato in pri nas se z embalažno ne bi nihče ukvarjal, ker se s tem ukvarjajo komunale ... plačamo drage izdelke z embalažo, ki se ...prikaži več plača še enkrat z odvozom odpadkov ... v taki državi je pa trgovec res car, z mizernimi plačami svojih delavcev ... trgovski centri še rastejo

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:16 10.december 2021.

    Odkrivajo toplo vodo. !