Slovenija
825 ogledov

Bomo lahko naslednjič volili kar od doma? To napoveduje nova ministrica!

Emilija Stojmenova Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Stojmenova Duh je bila potrjena z devetimi glasovi za in štirimi proti.

Kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je pred odborom DZ napovedala analizo stanja na področju digitalne preobrazbe in nadaljevanje dosedanjih ukrepov, ki so se izkazali kot dobri. Med prioritetami je navedla zmanjšanje digitalnega razkoraka in oblikovanje podlage za učinkovito digitalno preobrazbo družbe.

Kandidatka za ministrico brez listnice, pristojno za digitalno preobrazbo, je v predstavitvi pred člani odbora DZ za notranje zadeve zagotovila, da z ekipo ne bodo rušili tega, kar je bilo v preteklosti narejeno dobro. "Skrbno bomo pregledali dosedanje delo, delo strateškega sveta, delo posameznih resorjev. Pogledali bomo, kaj je narejeno, kakšni so bili ukrepi, kaj je treba dopolniti in kaj narediti od začetka," je dejala.

Stojmenova Duh je bila potrjena z devetimi glasovi za in štirimi proti.

Napovedala je visoko stopnjo digitalizacije javnih storitev

Napovedala je, da bodo zagotovili digitalno usposobljeno prebivalstvo in zmanjšali digitalni razkorak tako geografsko kot po spolu, starosti in materialnem statusu. Prizadevali si bodo tudi za zagotavljanje dostopa do IKT za socialno ogrožene skupine in poskrbeli za ustrezno in dostopno digitalno infrastrukturo vseh gospodinjstev, ki bo ne glede na lokacijo omogočala hiter prenos podatkov. Napovedala je visoko stopnjo digitalizacije javnih storitev in upoštevanje pravila, da se za podatke vpraša le enkrat.

Stojmenova Duh je dejala, da bodo spodbujali tehnologije prihodnosti, pri čemer pa tehnologij zaradi hitrih sprememb, ki se jim je treba sproti prilagajati, ne navaja. "Sledili bomo spremembam in jih spodbujali," je povedala in dodala, da bodo poskrbeli tudi za ustrezno raven varnosti in zasebnosti na internetu, na področju digitalne preobrazbe podjetij pa preko namenskih razpisov podpirali preobrazbo inovativnih podjetij.

Poseben poudarek bo na zdravstvu

Za učinkovito digitalno preobrazbo je Stojmenova Duh izpostavila nujnost oblikovanja ustreznega regulatornega okvirja. Napovedala je spremembo zakonodaje, ki bo celovito uredila učinkovito uresničevanje svobode interneta, še posebej varovanje pravic uporabnikov do zasebnosti.

Poseben poudarek bo na zdravstvu, pravi Stojmenova Duh. Kot je napovedala, bodo uvedli digitalna orodja, s katerimi bodo posodobili obstoječe sisteme v zdravstvu, ki morajo postati interoperabilni.

Napovedala je popularizacijo elektronskega poslovanja z državo in ureditev elektronskega podpisa povsod. Spodbujali bodo tudi elektronsko participacijo državljanov ter preverili možnosti za izvedbo e-referendumov, e-volitev in vseh participativnih postopkov s strani državljanov.

Kot pravi, je glede na časovne in finančne okvirje treba postaviti jasne prioritete in določili merljive kazalnike, ki bodo transparentno predstavljeni. Lotili se bodo tudi sovražnega govora na spletu, napoveduje.

Prej potrjeni trije kandidati

Kandidat za ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek je s svojo predstavitvijo prepričal odbora za gospodarstvo in za zadeve EU. Predstavitev dosedanjega soboškega župana je kot ustrezno ocenilo 11 članov odbora za gospodarstvo in 10 članov odbora za zadeve EU, neustrezna se je zdela trem oziroma petim. Kandidat za ministra brez resorja, ki bo pristojen za odnose Slovenije s slovensko avtohtono narodno skupnostjo v sosednjih državah in Slovence po svetu, Matej Arčon, je prav tako uspešno prestal današnje zaslišanje pred pristojno komisijo DZ. Kandidat za gospodarskega ministra Matjaž Han pa napoveduje močan socialni dialog. Odbor ga je podprl z 10 glasovi za in 4 proti. Več o zaslišanjih na povezavi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • bobubob 19:45 28.maj 2022.

    Če prebarvaš ograjo brez da bi prej očistil rjo, je prav vseeno, kakšno barvo uporabiš. Pri nas so poslovni procesi neustrezni. Če ne delujejo 'peš', ne bodo delovali niti elektronsko. Informatiki poznajo 'rek' - smeti noter, smeti ven.... Da ne ...prikaži večne govorim o možnosti hekanja volitev - za kar pa pri nas sploh ne bo potrebe, saj so volilci že pravi odvisniki od medijev (RTV ali nove24) in če se jim tako pove, bodo v soncu prepoznali luno........

  • Avatar Leon
    Leon 19:02 28.maj 2022.

    To kar se sedaj imenuje digitalizacija v zdravstvu je logično za posameznike ,ki ne poznajo zadev v svetu . Zakaj moramo vsakič ob kontroli nositi mape zdravniške dokumentacije saj je vse zapisano v digitalnem zapisu vsakega posameznika ?

  • Avatar Leon
    Leon 18:58 28.maj 2022.

    To kar sed